BiH

Istraživanje: HDZ BiH i Čović uvjerljivo pobjeđuju

Istraživanje: HDZ BiH i Čović uvjerljivo pobjeđuju
Foto: Ilustracija | Istraživanje: HDZ BiH i Čović uvjerljivo pobjeđuju

MOSTAR - Da se danas održavaju izbori u BiH, uvjerljivo bi za hrvatskog člana Predsjedništva pobijedio Dragan Čović kandidat HDZ BiH. To je pokazalo istraživanje Centra za politološka istraživanja Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru

U trenutku istraživanja Čović ima povjerenje 65 oosto birača hrvatske nacionalnosti. Na drugom mjestu je kandidatkinja HDZ 1990 Dijana Zelenika sa 9 odsto naklonjenosti birača. Na trećem mjestu je Željko Komšić sa 1,5 odsto, Jerko Ivanković Lijanović sa 0,3 odsto, te Boriša Falatar sa 0,2 odsto povjerenja hrvatskih birača.

HDZ BiH danas uživa najviše povjerenje hrvatskih birača. Slijedi HDZ 1990. Druge stranke imaju dosta manje povjerenja ispitanika

Centar za politološka istraživanja Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru u periodu od 25. juna do 1. jula je proveo veliko istraživanje javnog mjenja na uzorku od 1.500 ispitanika hrvatske nacionalnosti (osobe starije od 18 godina). S obzirom na stupen strukturiranosti pitanja korištena su dihotomna i pitanja s višestrukim odgovorom. Tip naselja je grad/selo.

Istraživanje je provedeno na teritorijui Federacije BiH na području šest kantona (Hercegovačko-neretvanski, Srednjobosanski, Zapadnohercegovački, Herceg-Bosanski, Zeničko-dobojski i Posavski) putem telefonskog ispitivanja. Učestvovanje u istraživanjima odbilo je 15% pozvanih ispitanika.

U strukturi ispitanika 54 odsto bilo je muškaraca i 46 odsto žena. Od ukupnog broja 3 odsto ispitanika se nije izjasnilo kojoj nacionalnosti pripadaju.

Na pitanje "namjeravate li izići na opšte izbore 7. oktobra ove godine" 54,7 odsto ispitanika je odgovorilo da žele izaći, 21 odsto da neće izaći i njih 24,3 odsto "ne zna" hoće li izaći na izbore u oktobru.

Na pitanje šta birači smatraju "najvažnijim problemom danas u BiH i lično za njih", birači su istakli ekonomske probleme i s njima povezanu nezaposlenost, razvoj preduzetništva, rast investicija, saobraćajnu infrastrukturu, energetski razvoj i dr.

Na drugom mjestu "zabrinutosti" birača je demografska problematika, iseljavanje i porodica Takođe su naglasili zabrinutost za mlade.

Većina birača smatra da su od svih socijalnih grupa najbolje riješena prava boraca, ali su naglasili da se o borcima i njihovim porodicama kao i porodicama poginulih i umrlih mora konstantno voditi posebna briga.

S obzirom na političko okruženje ispitanici su pokazali osjetljivost za pravno stanje u BiH. Istakli su važnost insistiranja na preustroju BiH, ustavnoj i izbornoj reformi i bezbjednosnoj politici. Mnogi birači jako su naglašavali bezbjednosne prijetnje Bosni i Hercegovini.

Obrazovanje i kultura su takođe prepoznati kao važan problem Hrvata u budućnosti. Posebno predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje. Birači traže veći senzibilitet politike naspram djece s posebnim potrebama i jačanja inkluzije u nastavi.

Zdravstvo i problemi sa zdravstvom takođr su prepoznati kao problem na kojem se u budućnosti mora više raditi i više ulagati. Birači žele i socijalnu sigurnost posebno sigurnost najugroženijih i sigurnost penzionera.

Hrvati žele da se ubrza put u Evropsku uniju i NATO.

Nakon istraživanja tema i ključnih problema, istraživanje se bavilo i stranačkim i ličnim preferencijama kandidata.

Centar za politološka istraživanja najavio je i nova istraživanja u kojima će pratiti ključne probleme društva s naglaskom na stavove Hrvata u BiH kao i stranačke i preferencije kandidata.

(Večernji.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije