BiH

Istraživanje: HDZ BiH i Čović uvjerljivo pobjeđuju

Istraživanje: HDZ BiH i Čović uvjerljivo pobjeđuju
Foto: Ilustracija | Istraživanje: HDZ BiH i Čović uvjerljivo pobjeđuju
N.N.

MOSTAR - Da se danas održavaju izbori u BiH, uvjerljivo bi za hrvatskog člana Predsjedništva pobijedio Dragan Čović kandidat HDZ BiH. To je pokazalo istraživanje Centra za politološka istraživanja Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru

U trenutku istraživanja Čović ima povjerenje 65 oosto birača hrvatske nacionalnosti. Na drugom mjestu je kandidatkinja HDZ 1990 Dijana Zelenika sa 9 odsto naklonjenosti birača. Na trećem mjestu je Željko Komšić sa 1,5 odsto, Jerko Ivanković Lijanović sa 0,3 odsto, te Boriša Falatar sa 0,2 odsto povjerenja hrvatskih birača.

HDZ BiH danas uživa najviše povjerenje hrvatskih birača. Slijedi HDZ 1990. Druge stranke imaju dosta manje povjerenja ispitanika

Centar za politološka istraživanja Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru u periodu od 25. juna do 1. jula je proveo veliko istraživanje javnog mjenja na uzorku od 1.500 ispitanika hrvatske nacionalnosti (osobe starije od 18 godina). S obzirom na stupen strukturiranosti pitanja korištena su dihotomna i pitanja s višestrukim odgovorom. Tip naselja je grad/selo.

Istraživanje je provedeno na teritorijui Federacije BiH na području šest kantona (Hercegovačko-neretvanski, Srednjobosanski, Zapadnohercegovački, Herceg-Bosanski, Zeničko-dobojski i Posavski) putem telefonskog ispitivanja. Učestvovanje u istraživanjima odbilo je 15% pozvanih ispitanika.

U strukturi ispitanika 54 odsto bilo je muškaraca i 46 odsto žena. Od ukupnog broja 3 odsto ispitanika se nije izjasnilo kojoj nacionalnosti pripadaju.

Na pitanje "namjeravate li izići na opšte izbore 7. oktobra ove godine" 54,7 odsto ispitanika je odgovorilo da žele izaći, 21 odsto da neće izaći i njih 24,3 odsto "ne zna" hoće li izaći na izbore u oktobru.

Na pitanje šta birači smatraju "najvažnijim problemom danas u BiH i lično za njih", birači su istakli ekonomske probleme i s njima povezanu nezaposlenost, razvoj preduzetništva, rast investicija, saobraćajnu infrastrukturu, energetski razvoj i dr.

Na drugom mjestu "zabrinutosti" birača je demografska problematika, iseljavanje i porodica Takođe su naglasili zabrinutost za mlade.

Većina birača smatra da su od svih socijalnih grupa najbolje riješena prava boraca, ali su naglasili da se o borcima i njihovim porodicama kao i porodicama poginulih i umrlih mora konstantno voditi posebna briga.

S obzirom na političko okruženje ispitanici su pokazali osjetljivost za pravno stanje u BiH. Istakli su važnost insistiranja na preustroju BiH, ustavnoj i izbornoj reformi i bezbjednosnoj politici. Mnogi birači jako su naglašavali bezbjednosne prijetnje Bosni i Hercegovini.

Obrazovanje i kultura su takođe prepoznati kao važan problem Hrvata u budućnosti. Posebno predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje. Birači traže veći senzibilitet politike naspram djece s posebnim potrebama i jačanja inkluzije u nastavi.

Zdravstvo i problemi sa zdravstvom takođr su prepoznati kao problem na kojem se u budućnosti mora više raditi i više ulagati. Birači žele i socijalnu sigurnost posebno sigurnost najugroženijih i sigurnost penzionera.

Hrvati žele da se ubrza put u Evropsku uniju i NATO.

Nakon istraživanja tema i ključnih problema, istraživanje se bavilo i stranačkim i ličnim preferencijama kandidata.

Centar za politološka istraživanja najavio je i nova istraživanja u kojima će pratiti ključne probleme društva s naglaskom na stavove Hrvata u BiH kao i stranačke i preferencije kandidata.

(Večernji.ba)

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

H&M ponovo zapošljava: Otvoreno 30 pozicija za Prodajne savjetnike

Marketing tim / 18.11.2018 00:00

Kao jedna od najvećih svjetskih maloprodajnih modnih kuća, H&M nudi bezbrojne poslovne prilike. U živahnom, aktivnom i raznolikom okruženju - mjestu gdje je kupac uvijek u središtu pozornosti.

Danas H&M zapošljava oko 171,000 ljudi na više od 71 tržišta, a u Bosni i Hercegovini traži veći broj Prodajnih savjetnika!

Iz H&M-a navode da ono što ih čini stvarno posebnima jesu izvrsni zaposlenici. Od elegantnih prodajnih savjetnika i Visual Merchandisera do kompjuterskih genija i mudrih organizatora poslovanja – sve H&M zaposlenike odlikuje velika ambicija, a da ne spominjemo i odličan ukus za modu. Za njih ništa nije nemoguće.

Moda, zabava i akcija!

Posao u BiH za Prodajnog savjetnika u H&M-u dolazi sa mnogo zabave, timskog rada i mogućnosti za buduću karijeru. Zaduženja za ovu poziciju bi bila sljedeća: ostvarivanje odličnog iskustva kupaca koje doprinosi prodaji i profitu u prodavnici, aktivno nuđenje pomoći i dijeljenje znanja o proizvodima i modi prema kupcu,  raditi u skladu sa standardima, politikama, procedurama i pravnim zahtjevima  kompanije H&M.

Zvuči zanimljivo? Odlično!

Radnu biografiju zajedno sa motivacionim pismom šaljite putem LINKA

Proces regrutacije i selekcije kandidata obavlja kompanija Kolektiv, Agencija Posao.ba.

Najčitanije