BiH

Istražujemo: Turkovićeva doktorat stekla u "fabrici diploma"

Istražujemo: Turkovićeva doktorat stekla u "fabrici diploma"
Foto: Anadolija | Istražujemo: Turkovićeva doktorat stekla u "fabrici diploma"

SARAJEVO - Bisera Turković, ministarka spoljnih poslova BiH, stekla je 1995. godine doktorat na američkom univerzitetu Pacific Western, koji je nakon istraga američke savezne vlade i tužbi lokalnih američkih vlasti zatvoren jer je utvrđeno da se radi o neakreditovanoj "fabrici diploma", koji je "fantomska zvanja" izdavao američkim vladinim službenicima.

Pacific Western je djelovao na lokacijama na Havajima, u Kaliforniji i Luizijani, a Revizorska kancelarija Vlade SAD provela je 2004. istragu o svim obrazovnim institucijama u Americi, u kojoj fakultet koji je pohađala Bisera Turković ima zapaženo mjesto.

Odbor za vladine poslove američkog Senata je na osnovu tog izvještaja čak i organizovao javno saslušanje. I Revizorska kancelarija i Senat su Pacific Western univerzitet označili kao "fabriku diploma". Naime, kako stoji u izvještaju, Vlada SAD je angažovala skrivenog agenta da se "upiše" na program Pacific Western univerziteta. U izvještaju, koji se lako može pronaći na internetu, navedeno je da Pacific Western ne traži da studenti prisustvuju predavanjima, a prikrivenom agentu je osoblje "fakulteta" objasnilo da se diplome dodjeljuju na osnovu "životnog iskustva". Agentu je bez ustezanja čak ponuđen i cjenovnik da odmah izabere željenu diplomu.

"Našem agentu su na Pacific Western univerzitetu ponuđene diplome 'diplomirani naučnik' za 2.395 dolara, 'master diploma za poslovnog administratora' za 2.395 dolara i doktorat za 2.595 dolara. Rukovodstvo škole je našem agentu objasnilo da njihov posao nije da upisuju studente za pojedinačne studijske programe niti to omogućavaju. Umjesto toga, zatražili su punu uplatu za dobijanje željenog zvanja", naglašeno je. Razlog što je američka vlada istraživala ovaj fakultet je to što je utvrđeno da su čak 463 zaposlenika američke savezne administracije stekla "diplome" na "univerzitetima" poput Pacific Westerna, a mnogi od njih su čak uspjeli obezbijediti stipendije za "studiranje" na trošak poreskih obveznika.

Brojni američki mediji su godinama otkrivali afere visokorangiranih političara i zaposlenika u američkim saveznim institucijama koji su diplome sticali na jednom od tri Pacific Western univerziteta. Najveća američka TV mreža CBS je za sva tri izvijestila da su zatvarani nakon istraga američkih vlasti.  Australijski mediji su takođe otkrili da je na Pacific Westernu "studirao" i savezni sudija te zemlje Markus Ajnfeld.

"Pacific Western univerzitet je prokazan kao 'fabrika diploma' na kojima doktorat možete steći za 2.800 australijskih dolara", pisali su tamošnji mediji povodom afere.

Najstariji Pacific Western osnovan je u Kaliforniji 1976. godine, a, prema tekstu "New York Timesa" iz avgusta 1994. godine pod naslovom "Kalifornija pokušava zatvoriti bezvrijedne škole" navodi se da je Vlada Kalifornije naredila gašenje ovog univerziteta.

Njihove prostorije je kupio California Miramar University, u čijem posjedu su završile "diplome" koje je Pacific Western na sve tri lokacije izdavao svojim studentima. Nakon što se u Americi otvorila afera, na stranici California Miramar Universityja je navedeno da se fakultet ograđuje od diploma neakreditovanog Pacific Westerna.

Pacific Western je početkom devedesetih otvorio prostorije u Luizijani, ali nakon što je tamošnja vlada uvela strože propise i obaveznu akreditaciju, "programi" su 1994. prebačeni na lokaciju na Havajima. Pacific Western na Havajima djeluje do 2006, kada je nakon višegodišnjeg sudskog procesa koji je protiv njih pokrenula Vlada Havaja i on zatvoren.

Zanimljivi su, međutim, i ostali podaci o biografiji Bisere Turković na stranici Ministarstva spoljnih poslova BiH. Primjera radi, istaknuto je da je 2007. Turkovićeva dobila "priznanje za podršku Colabrative Reverend Tomas Wirsh i David C. Tomas". "Nezavisne" nisu uspjele verifikovati da ovakva institucija ili organizacija postoji u Americi, možda iz razloga što su pojedine riječi pogrešno napisane, odnosno sadrže nekoliko krupnih pravopisnih grešaka. 

"Nezavisne" su juče pokušale stupiti u kontakt s Turkovićevom, ali to nam nije pošlo za rukom, a do zaključenja ovog teksta "Nezavisnih" iz MIP-a BiH nisu došli odgovori na naša pitanja u vezi s doktoratom ministarke inostranih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije