BiH

Italijanska ambasada: U funkciji besplatan broj za hitne slučajeve

Italijanska ambasada: U funkciji besplatan broj za hitne slučajeve
Foto: Ilustracija | Italijanska ambasada: U funkciji besplatan broj za hitne slučajeve

SARAJEVO - Ambasada Italije u BiH saopštila je da je italijanska Vlada formirala jedinstvenu centralnu strukturu za prevenciju, kontrolu i odgovor na infekciju novim virusom korona i da se operacijom upravlja u koordinaciji sa svim lokalnim vlastima.

"Italija je među prvim ustanovila rigorozne kontrolne mjere i broj zaraženih se kontroliše i ažurira na dnevnoj bazi. Do danas je broj zaraženih pacijenata 214 i svi su u izolaciji i pod kontrolom zdravstvenih struktura", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da su italijanske vlasti stavile u funkciju besplatan telefonski broj 1500 za hitne slučajeve na koji svi mogu nazvati iz Italije radi savjeta i uputstava.

"Svi građani BiH u Italiji kojima je potrebna medicinska pomoć ili kontrola mogu nazvati ovaj broj i provjeriti zdravstveno stanje pri nadležnim centrima u okviru javnih medicinskih ustanova", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da se nadzor nastavlja vršiti pažljivo i da se očekuje da će se s povećanjem kontrola i preventivnih mjera postići smanjenje slučajeva zaraze.

Navodi se da simptomi mogu biti blagi poput prehlade, bola u grlu, kašlja i povišene temperature, ali i ozbiljni kao što su upala pluća i teški respiratorni problemi.

Težim oblicima ove bolesti podložne su starije i osobe koje već imaju zdravstvene probleme, kao što su dijabetičari i lica sa srčanim oboljenjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije