BiH

Pratite nas na Google news

Ivancov: Rusija ključni faktor stabilnosti na Balkanu

Ivancov: Rusija ključni faktor stabilnosti na Balkanu
Ivancov: Rusija ključni faktor stabilnosti na Balkanu
Srna

SARAJEVO - Rusija je na Balkanu jedan od ključnih faktora stabilnosti i međunarodnih garanata mirovnog sporazuma za BiH, poručio je u Sarajevu ruski ambasador u BiH Petar Ivancov na prijemu povodom Dana Rusije.

"Rusija teži da doprinosi uspostavljanju konstruktivnog dijaloga u BiH i promovisanju procesa stabilizacije isključivo u skladu sa garantovanom ravnopravnošću dva entiteta i tri konstitutivna naroda", rekao je Ivancov. 

On je poručio da je Rusija zainteresovana za mirnu i uspješnu BiH i razvoj uzajamno korisnih odnosa, istakavši da je Ruska Federacija jedan od vodećih političkih i ekonomskih partnera BiH. 

"Svoj prijateljski odnos prema BiH, Rusija je pokazala time što je izašla u susret po pitanju isplate klirinškog duga bivšeg SSSR-a", rekao je Ivancov. 

On je naveo da se uspješno razvija saradnja Rusije i BiH u oblasti energetike, te istakao da su kompanije "Zarubežnjeft" i "Gaspromnjeft" snažno prisutne na lokalnom tržištu, dok je ruska Sberbanka važan dio finansijskog sistema. 

Ivancov je podsjetio da se o konkretnim perspektivama bilateralne saradnje raspravljalo na zasjedanju Međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju dvije zemlje koja je održana 16. i 17. maja. 

On je naglasio da postoje velike perspektive u saradanji u oblasti poljoprivrede, turizma, infastrukture, energetike i obrazovanja. 

Prijemu povodom Dana Rusije prisustvuje i potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić, koja je rekla novinarima da je veoma zadovoljna razvojem odnosa Ruske Federacije i Srpske. 

Ona je podsjetila da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nedavno učestvovao na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, gdje se sastao sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom. 

Prijemu prisustvuju mnogobrojne zvanice, među kojima i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić. 

Dan Rusije - 12. jun, jedan je od najvažnijih državnih praznika u toj zemlji. 

Tog dana 1990. godine održan je prvi Kongres narodnih poslanika Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike, na kojem je bila donesena deklaracija o državnom suverenitetu Rusije. 

Godinu dana kasnije, 12. juna održani su prvi svenarodni izbori na kojima je za predsjednika izabran Boris Jeljcin. On je 1992. godine ovaj datum proglasio praznikom i neradnim danom. 

Zvanični naziv - Dan Rusije, praznik je dobio 2002. i slavi se u cijeloj zemlji. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije