BiH

Ivancov otvorio izložbu "Narodi Rusije" u Mostaru

Ivancov otvorio izložbu "Narodi Rusije" u Mostaru
Foto: glassrpske | Ivancov otvorio izložbu "Narodi Rusije" u Mostaru

MOSTAR - Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov svečano je danas u Mostaru otvorio izložbu "Narodi Rusije" i na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održao predavanje o temi "Rusija u sistemu modernih međunarodnih odnosa".

Ivancov je na svečanosti zahvalio domaćinima i izrazio zadovoljstvo što mladi u BiH imaju mogućnost da dobro upoznaju rusku kulturu, narod i običaje, te napomenuo da to znanje sutra svima, ili bar nekima, može donijeti buduće zaposlenje.  

Prema njegovim riječima, važan aspekt za prijateljstvo dvije zemlje je studentska razmjena, podsjetivši na oko 60 ruskih stipendija u BiH, i to ne samo u oblasti jezika, već i medicine, poljoprivrede ili tehničkih nauka.

On je zahvalio i studentima, dodajući da vjeruje da će i Rusija i BiH od svega imati obostranu korist.

Ivancov je u vezi sa eventualnim članstvom BiH u NATO-u rekao da to treba biti odluka ljudi u BiH.

"To je vaša odluka, nije moja. Većina stanovništva BiH želi da ona bude član EU, ali vi bolje znate od mene da u vašem društvu ne postoji konsenzus o članstvu u NATO-u. Treba obratiti više pažnje na obje strane i rješenje tog pitanja je na vama", naveo je Ivancov.

On je tokom predavanja na Filozofskom fakultetu rekao da Rusiju bespotrebno optužuju za destabilizaciju i separatizam, te pozvao prisutne da i sami procijene istinitost tih tvrdnji.

Ivancov je naveo da nije tajna da danas među vodećim zemljama postoje različiti stavovi o svjetskom poretku, te da je atmosfera daleko od povoljne.

"Mi uvijek zagovaramo rješenja mirnim putem. Ruska spoljna politika temelji se na realizmu, poštovanju, poštivanju povelja i ugovora UN. Spremni smo sarađivati sa svima koji su spremni na isto to, ali pod transparentnim pravilima", poručio je Ivancov.

On je konstatovao da su danas u svijetu prisutni trendovi koji potkopavaju stabilnost i mir.

"To se prije svega odnosi na terorizam koji prijeti mnogim dijelovima svijeta. Postoje izgovori da se Rusija izoluje, pritom nas predstavljaju kao opasnost. Rusija nikome nije prijetnja", naveo je Ivancov.

Ivancov je istakao da Rusija ne pokušava nikome nametati svoje poglede na svijet i nikome ne prijeti sankcijama ili silom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije