BiH

Ivanić: Bez saglasnosti nastava na "bosanskom" jeziku u Australiji

Ivanić: Bez saglasnosti nastava na "bosanskom" jeziku u Australiji
Foto: Arhivska fotografija | Ivanić: Bez saglasnosti nastava na "bosanskom" jeziku u Australiji

SARAJEVO / - Za odvijanje nastave na "bosanskom" jeziku u srednjim školama u Novom Južnom Velsu, u Australiji, ne postoji nikakva saglasnost Predsjedništva BiH, rečeno je danas u kabinetu člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića.

Iz kabineta je saopšteno da je odluka o uvođenju "bosanskog" jezika u škole u Novom Južnom Velsu odluka australijskih vlasti.

"Ovo pitanje nije bilo na dnevnom redu Predsjedništva BiH, te samim tim ne postoji nikakva saglasnost Predsjedništva BiH", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je, ukoliko je ambasador BiH u Australiji Mirza Hajrić preduzimao neke aktivnosti u vezi sa ovim, isključivo to radio kao privatno lice, a ne kao ambasador BiH.

Ambasada BiH u Kanberi saopštila je da je ovog vikenda, prvi put u istoriji, započela nastava na takozvanom bosanskom jeziku u srednjim školama u Novom Južnom Velsu, Australija.

Razred učenika građana porijeklom iz BiH je vodila učiteljica Lejla Lihovac pod rukovodećim nadzorom direktora Bosanske etničke škole u Liverpulu Đenite Čengić Karup.

Navodi se da će od sada svake subote tokom školske godine, u prostoru srednje škole Liverpul haj skul nastavu pohađati i učenici na predmetu "bosanski" jezik.

U Ambasadi BiH u Kanberi smatraju da je to veoma značajan pomak za "bosansku zajednicu" u Novom Južnom Velsu, jer činom uvrštavanja "bosanskog" jezika u javni obrazovni proces sa desetinama drugih jezika svijeta ovaj jezik postaje jedan od izbornih predmeta koji učenici mogu birati u državnim školama.

Od ranije, ovaj status, takozvani bosanski jezik ima u državnim školama u australijskoj državi Viktorija, gdje procesom rukovodi predsjednik udruženja nastavnika "bosanskog" jezika profesor Sead Omerović sa saradnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije