BiH

Ivanić: Čvršća kontrola granica rješenje za migrantsku krizu

Ivanić: Čvršća kontrola granica rješenje za migrantsku krizu
Foto: Srna | Ivanić: Čvršća kontrola granica rješenje za migrantsku krizu
Srna

BIJELJINA - Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da je čvršća kontrola granice jedino rješenje za migrantsku krizu u BiH.

"Migranti neće dolaziti ovamo kada osjete da je granica čvrsta. Pokazalo se u Evropi, ko je kontrolisao granicu, taj nema problem sa migantima", rekao je Ivanić u Bijeljini nakon razgovora sa gradonačelnikom Mićom Mićićem. 

Odgovarajući na pitanja novinara, on je odbacio mogućnost upotrebe vojske u zaštiti granice, kako je urađeno u nekim zemljama pogođenim migrantskom krizom, ističući da prema Ustavu i zakonima Oružane snage BiH ne mogu biti angažovane na ovom poslu. 

"To bi bilo širenje nadležnosti i ja sam protiv toga, ne bih prenosio nadležnosti na nivo BiH", rekao je Ivanić. 

Prema njegovim riječima, bez saglasnosti Vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske, u skladu sa Ustavom, u zaštiti granice na teritoriji Srpske ne mogu biti angažovani ni pripadnici policije iz Federacije BiH. 

"Policije entiteta kontrolišu bezbjednosnu situaciju na svom prostoru i bez saglasnosti Vlade i MUP-a, niko ne može i ne treba da bude na drugoj strani", istakao je Ivanić. 

On je naveo da je čvršća kontrola granice jedini oblik kontrole migrantske krize u BiH. 

Ivanić je rekao novinarima da je Bijeljina grad u kojem se intenzivno gradi infrastruktura i da će izgradnja dionice auto-puta Beograd-Sarajevo doprinijeti da ovaj grad postane centar regiona. 

Tokom posjete Bijeljini Ivanić je o aktuelnim temama razgovarao i sa članovima Savjeta mladih Gradskog odbora PDP-a, stranke čiji je počasni predsjednik. 

Ovaj razgovor održan je u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" u Bijeljini. 

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić izjavio je novinarima da je sa Ivanićem razgovarao i o vraćanju 1,5 miliona KM PDV-a po projektu izgradnje kanalizacije u gradu, navodeći da je za to potrebno obezbijediti 16 različitih odobrenja. 

On je rekao da će ovaj novac biti upotrijebljen za završetak infrastrukturnih projekata u gradu, prije svega za asfaltiranje 27 kilometara puteva u kojima je već urađena kanalizacija. 

Mićić je naveo da je Bijeljina dionicu auto-puta Beograd-Sarajevo preko ovog grada već uvela u svoju prostorno-plansku dokumentaciju, čije se usvajanje očekuje do kraja godine. 

Komentarišući migrantsku krizu, Mićić je rekao da Bijeljina "nema nekih silnih problema", da su u ovoj oblasti nadležnosti jasne i da cilj migranata nisu Republika Srpska i BiH, nego zemlje Zapadne Evrope. 

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Komentari: 1

DraganRankitic

Ovaj Ivanić se mesec dana pred izbore setio da su ga izabrali građani Republike Srpske a ne Bakir i njegov lobi. Pa je okrenuo ploču i počeo da oponaša Dodika i priča u korist Srpske. Samo Ivaniću, to se mora raditi celog mandata, a ne samo mesec dana pred izbore. I gde ti je sada osuda izdajnika Mektića? O njemu i dalje ćutiš. Da se ne bi zamerio efendi Bakiru, jer on treba da te plaća i posle izbora, ako bi ne daj bože prevario dovoljno birača da te opet izaberu. A granice RS treba svakako čvršće kontrolisati, ali pre svega prema FBiH. Sa Srbijom se uvek može dogovoriti, sa FBiH nikako.

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije