BiH

Ivanić: Najveća greška što političari iz Sarajeva ne žele razgovarati o granici sa Srbijom

Ivanić: Najveća greška što političari iz Sarajeva ne žele razgovarati o granici sa Srbijom
Foto: Ilustracija | Ivanić: Najveća greška što političari iz Sarajeva ne žele razgovarati o granici sa Srbijom
Fena

SARAJEVO - Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić smatra da je "najveća greška to što političari iz Sarajeva nisu pristali da se razgovara o utvrđivanju granične linije između BiH i Srbije".

"Sva je granica utvrđena, a samo je trebalo izvršiti određene korekcije oko Rudog. Prosto je nevjerovatno da ljudi nisu imali hrabrosti da to podrže, a bilo bi veoma pozitivno i riješilo bi čitav niz stvari u odnosima BiH i Srbije te izvršilo pritisak i na druge strane s kojima je problem granice daleko složeniji da i one pokažu dobru volju. Ovako su im političari iz Sarajeva dali alibi, ne želeći da se razgovara o bilo čemu. Zato mislim da je to ogromna grešku", tvrdi Ivanić.

Neće, kaže, odustati od insistiranja da se utvrdi granica BiH s Srbijom.

Smatra da se to pitanje može riješiti po principu metar za metar kvadratni, potpuno ista površina i samo ispravljanje nelogičnosti, što je, prije svega, od interesa za narod u pograničnom pojasu.

Ivanić smatra da će predstojeći trilateralni ministarski sastanak BiH-Srbija-Turska, koji će biti održan u Banjaluci 4. septembra, doprinijeti normalizaciji političkih prilika te BiH pozicionirati kao sjedište diplomatskih inicijativa.

Ocijenio je vrlo značajnim i neformalni sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji će u okviru jednogodišnjeg predsjedanja Bosne i Hercegovine ovom regionalnom inicijativom, biti održan 5. septembra u Banjoj Luci.

"To su značajni sastanci za Banjuluku i BiH, koja polako postaje sjedište diplomatskih inicijativa", istakao je Ivanić u današnjoj izjavi.

Iako BiH ulazi u predizborni period, nada se da će ovi sastanci pomoći normalizaciji političkih prilika.

"BiH treba normalizacija, a ne sukob i svaki multilateralni sastanak tome doprinosi", naglasio je Ivanić.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Komentari: 4

M.Golubić

Ovaj doživotni foteljaš se opet pravi "neobavješten" o slučaju Prilepin! Pa tvoj kadar iz PDP-a Trifko Buha je zamjenik direktora OBA-e! I ti i Crnadak će te morati položiti račune Lavrovu, ne možete se stalno kriti iza balvana Mektica!

SUNCE SIJA

Gospodine Ivanicu

SUNCE SIJA

cu pa i vi radite u Sarajevu,ne razumjem.

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije