BiH

Ivanić: Po Dejtonu, entitetske policije pokrivaju svoje teritorije

Ivanić: Po Dejtonu, entitetske policije pokrivaju svoje teritorije
Foto: Ilustracija | Ivanić: Po Dejtonu, entitetske policije pokrivaju svoje teritorije

DOBOJ - Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić istakao je da po Dejtonskom mirovnom sporazumu, policijske strukture svakog entiteta pokrivaju svoju teritoriju.

Komentarišući odluku ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Dragana Mektića da prihvati ponudu Federalne uprave policije o ispomoći Graničnoj policiji na dijelovima granice u Srpskoj, Ivanić je rekao da je Ustav jasno propisao "ko šta pokriva", dodavši da, kako kaže, naduvavanje ovih izjava ničemu ne koristi i "samo je u funkciji predizborne kampanje". 

"Ako će nekada i biti (ispomoći Federalne uprave policije Graničnoj policiji na dijelovima granice u Srpskoj), onda će to morati imati saglasnost MUP-ova. Bez njihove saglasnosti, sasvim je jasno da od toga nema ništa", kaže Ivanić. 

Operativni štab za pitanje migracija u BiH, na sjednici održanoj 16. avgusta, prihvatio je ponudu Federalne uprave policije da budu ispomoć Graničnoj policiji BiH na najugroženijim dijelovima granice na teritoriji Republike Srpske, iako je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač u više navrata ponovio da je, pored 80 policijskih službenika MUP-a Srpske, koji su trenutno angažovani, Ministarstvo spremno da angažuje dodatne snage Policije Republike Srpske na zaštiti granice u skladu sa procjenama sa terena i na osnovu zvaničnog zahtjeva Granične policije BiH. 

Mektić je na konferenciji za novinare u Banjaluci prije dva dana rekao da još ne zna da li će policajci iz FBiH biti raspoređeni na najugroženije dijelove granice na teritoriji Republike Srpske, te da oni, kako tvrdi, neće imati ništa sa nadležnostima MUP-a Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije