BiH

Ivici Dačiću orden Srpske na lenti

Ivici Dačiću orden Srpske na lenti
Foto: Dražan Pozderović | Ivici Dačiću orden Srpske na lenti

BANJALUKA - Ordenom Republike Srpske na lenti danas je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović odlikovala predsjedika Skupštine Srbije Ivicu Dačić za rad i izvanredne zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćenju mira, lične rezultate i dostignuća, kao i za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa između Srbije i Republike Srpske.

Predsjednica Republike danas je povodom 30 godina postojanja Republike Srpske i proslave Dana Republike dodijelila odlikovanja za doprinos stvaranju, očuvanju i razvoju Srpske.

Odlikovanja su podijeljena za posebne zasluge na polju javnih djelatnosti kojima se doprinosi ekonomskom, političkom, društvenom i privrednom rastu i razvoju, kao i zdravstvenom, socijalnom, kulturnom, sportskom i svakom drugom vidu napretka cjelokupnog društva, te poseban doprinos u stvaranju i očuvanju Republike Srpske, ispoljavanju lične hrabrosti, kao i za vrhunska dostignuća kojima se sveukupno jačaju mir, stabilnost i prosperitet Republike Srpske.

Ordenom zastave Republike Srpske sa srebrnim vijencem odlikovan je nekadašnji ambasador Slovenije u BiH Labernik Tadeja za rad i izvanredne zasluge, kao i za lični doprinos razvoju političkih, kulturnih i duhovnih veza između Republike Slovenije i Republike Srpske.

Ordenom Karađorđeva zvijezda Republike Srpske Prvog reda za ispoljavanje lične hrabrosti, kao i doprinos u stvaranju i odbrani Republike Srpske odlikovani su general-major VRS Mićo Grubor, general-potpukovnik VRS Petar Škrbić, a posthumno i pukovnik VRS Milovan Milutinović.

Ordenom Njegoša Prvog reda za posebne zasluge na polju prosvjetne djelatnosti i aktivnosti kojom se doprinosi opštem napretku i ugledu Republike Srpske odlikuju se četiri srednje škole u Republici Srpskoj, koje su obilježile 100 godina postojanja. Riječ je o Gimnaziji "Jovan Dučić" Trebinje, Gimnaziji Gradiška, Gimnaziji "Sveti Sava" Prijedor i Tehnička škola "Mihajlo Pupin" Bijeljina.

Ordenom Njegoša Prvog reda za priznati javni rad i lične rezultate, zasluge u međunarodnoj saradnji, kao i doprinos u razvoju i jačanju sveukupnih odnosa između Srbije i Republike Srpske odlikovani su direktor Bezbjednosno-informativne agencije Srbije Bratislav Gašić i direktor "Pošta Srbije" Zoran Đorđević, nekadašnji ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, kao i ministar odbrane Srbije.

Ordenom Njegoša Prvog reda za ispoljavanje lične hrabrosti, kao i doprinos u stvaranju i odbrani Republike Srpske odlikovan je general - major Vojske Republike Srpske Spasoje Orašanin.

Ordenom Njegoša Drugog reda, predsjednica Republike odlikovala je Savez sindikata Republike Srpske, Privredny komory Republike Srpske, Unijy udruženja poslodavaca Republike Srpske, Muzej Republike Srpske, koji je obilježio je 90 godina rada i postojanja, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, koji obilježava 50 godina postojanja, te Rukometni klub "Borac - M:tel" Banjaluka, koji slavi 70 godina postojanja.

Ordenom Njegoša Drugog reda za ispoljavanje lične hrabrosti, kao i doprinos u stvaranju i odbrani Republike Srpske odlikovan je Momčilo Prstojević, general - major Vojske Republike Srpske.

Ordenom Njegoša Trećeg reda, odlikovani su "Službeni glasnik" Republike Srpske, koji obilježava 30 godina postojanja i Košarkaški klub "Igokea" Aleksandrovac, najuspješniji košarkaški klub u Republici Srpskoj i BiX.

Ordenom Njegoša Trećeg reda odlikovani su ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, koji je ranije obavljao dužnost direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

Ordenom časti sa zlatnim zracima, predsjednica Republike posthumno odlikuje general - majora, patologa Zorana Stankovića, predsjednika Koordinacionog tijela Vlade Srbije za Bujanovac, Preševo i Medveđu i bivšeg ministra zdravlja i odbrane Srbije. Orden je preuzela supruga Marina.

Ordenom Krst Milosrđa za požrtvovanje, hrabrost i dugogodišnji rad u liječenju pacijenata i veliki doprinos u razvoju zdravstvenog sistema Republike Srpske odlikovani su Milka Jandrić, supspecijalista intenzivne terapije, šef Odjeljenja intenzivne medicine za oboljele od virusa korona u Klinici intenzivne medicine za nehiruške grane UKC Republike Srpske i Danijel Đekić, supspecijalista endokrinologije u Klinici za unutrašnje bolesti, odjel endokrinologije UKC.

Isto odlikovanje dobila je i Nevenka Hadžibašioglu Klepić, 91-godišnja humanitarka, sarajevski ilegalac u Drugom svjetskom ratu, inženjer, žena velikog srca, sa vizijom i dobrim idejama, koja iz kuće na Bosforu dolazi povremeno u grad Sarajevo, za koji kaže da nije više grad koji je voljela i koji je sada sve osim multietičan i dobronamjeran.

Medaljom zasluga za narod odlikovani su Studentski centar "Nikola Tesla" Banjaluka i Košarkaški klub invalida "Vrbas" Banjaluka.

Medaljom zasluga za narod odlikovana je kompletna Republička komisija za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske, zatim Marinko Umičević, tehnički direktor Fabrike obuće "Bema" Banjaluka, senator Republike Srpske, zatim Drago Handanović, vajar, umjetnik i član Udruženja likovnih umjetnika BiH iz Doboja, Vladimir Đukanović, muzejski savjetnik etnologa i predsjednik izvršnog odbora Zavičajnog društva "Zmijanje" Banjaluka, Dragoslav Šinik, humanitarac i donator iz Gradiške, Marko Maksimović, teniser iz Doboja, pobjednik Juniorskog mastersa u Monte Karlu, višestruki šampion i najbolji mladi sportista u BiH u 2021. godini.

Medaljom zasluga za narod za iskazanu hrabrost prilikom obavljanja dužnosti odlikovani su posthumno pripadnici MUP-a Srpske Slađenko Tubin i Vladimir Vujasinović.

Zlatnom medaljom za hrabrost odlikovan je Željko Milić, bivši pripadnik Specijalne policije Istočna Ilidža, borac prve kategorije, koji je u proteklom odbrambeno - otadžbinskom ratu više puta teško ranjavan.

Plaketa "Sveti Stefan" dodijeljena je Košarkaškom klubu "Feniks Basket" Bijeljina, tekstopiscu i kompozitoru Zoranu Đuriću, predstavniku jevrejskih udruženja Robiju Špiglu, koji je zaslužan za razvijanje i učvršćivanje odnosa između jevrejskog i srpskog naroda i mladom virtuozy na harmonici i pobjedniky na više od stotinu međunarodnih muzičkih festivala širom zemlje i svijeta Đorđy Periću.

Dobitnici plakete "Sveti Stefan" su i davaoci krvi iz Republike Srpske, koji su ovu dragocjenu tečnost darivali 100 i više puta - Nenad Grbić iz Srpca, Predrag Jugović iz Gradiške, Slobodan Malešević i Branislav Vuković iz Bijeljina, kao i Mijatović Milan i Šamc i Miloš Šljivić sa Pala.

Plakete "Sveti Stefan" predsjednik Republike Srpske danas je dodijelila i najboljim studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija, u zemlji i inostranstvu, kao i stipendistima Fonda "Dr Milan Jelić".

Dobitnici ovog priznanja su Rajko Petrović iz Zvornika, najmlađi doktor nauka u istoriji Fakulteta političkih nauka u Beogradu, zatim Radmilo Borovina iz Istočnog Sarajeva, Nikola Vidović, Alen Đurić i Ognjen Bosić, Renato Stopić iz Banjaluke, te Davor Gičevski iz Broda, Ana Đokić iz Zvornika, Jovana Papaz iz Istočne Ilidže, kao i Marjan Marjanović iz Bijeljine.

Plaketa "Amblem i zastava Republike Srpske" dodjeljeni su učenicima srednjih škola u Republici Srpskoj, koji su osvajači prvih mjesta na Republičkom takmičenju iz raznih oblasti - Mihailo Bogdanić, Miloš Stojnić i Nikola Matić iz banjalučke Gimnazije, Rastko Stanković iz Srednjoškolskog centra Foča, Stefan Josipović, Miodrag Ostojić i Strahinja Prodanović iz Tehničke škole "Mihajlo Pupin" iz Bijeljine, Staša Grabež iz Gimnazije u Mrkonjić Gradu, kao i Marko Kojić iz Srednjoškolskog centra "Jovan Cvijić" iz Modriče.

Plaketu "Amblem i zastava Republike Srpske" dobili su i učenici Spasoje Kukurić iz Gimnazije "Jovan Dučić" Trebinje, Tamara Cvjetković iz Gimnazije "Gradiška", Andrej Vukoje iz Srednjoškolskog centra "Golub Kureš" Bileća, Lora Tešić i Nikolina Mijatović iz Srednjoškolskog centra "Bratunac", te Maja Milošević iz banjalučke Medicinske škole i Milana Đaković iz Tehnološke škole iz Banjaluke.

Predsjednik Srpske dodijelila je i plakete "Palata Republike" učenicima osnovnih škola (OŠ) u Republici Srpskoj, koji su osvajači prvih mjesta na Republičkom takmičenju - Aleksandri Vukadinović iz OŠ "Sveti Sava" Zvornik, Milici Blagojević iz OŠ "Petar Kočić" Kola - Banjaluka, Andreju Krčmaru iz OŠ "Ivo Andrić", Hristini Babić iz OŠ "Georgi Stojkov Rakovski" Banjaluka, Danilu Birčakoviću iz OŠ "Sveti Sava" Zvornik, kao i Damjanu Uroševiću iz OŠ "Petar Petrović Njegoš" Banjaluka, Kalini Čuković iz banjalučke OŠ "Jovan Dučić", Aleksi Ćiriću iz OŠ "Srbija" Pale, te Luki Joldžiću iz OŠ "Ivan Goran Kovačić" iz Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije