BiH

Iz Civilne zaštite apeluju na mjere zaštite od olujnog vjetra

Iz Civilne zaštite apeluju na mjere zaštite od olujnog vjetra
Foto: N.N. | Iz Civilne zaštite apeluju na mjere zaštite od olujnog vjetra

SARAJEVO –Nakon što je Federalni hidrometeorološki zavod izdao "narandžasto upozorenje" za jake i olujne udare vjetra južnog smjera i da se očekuju udari vjetra brzine od 50 do 80 km/h, u vremenskom intervalu od 30. novembra 2023. godine od 21 sat do 2. decembra do 18 sati na području cijele Bosne i Hercegovine, Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo upozorava sva pravna i fizička lica da preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od jakog i olujnog vjetra.

Napominju kako su dužni pripremiti i adekvatne snage i materijalno-tehnička sredstava za brzi odgovor na najavljene jake i olujne udare vjetra, jer će se tako stvoriti pretpostavke za efikasniji i brže reagovanja svih subjekata sistema zaštite i spašavanja u sveobuhvatnom odgovoru na potencijalne izazove i prijetnje od jakih udara vjetra, a samim tim će se izbjeći velike materijalne šteta, kao i moguće povrede i ljudske žrtve.

„Posebno apelujemo na pravna lica koje izvode radove na građevinskim objektima da ne ostavljaju predmete koji bi uslijed jakog vjetra mogle pasti s krovova objekata, građevinskih skela i slično, i time ugroziti sigurnost prolaznika. Apelujemo i na sugrađane da na svojim balkonima i drugim otvorenim prostorima ne ostavljaju predmete koji bi mogli uslijed vjetra ugroziti sigurnost prolaznika, da ne parkiraju svoja vozila u blizini velikih stabala, te da izbjegavaju izlete i boravak u prirodi u periodu trajanja "narandžastog upozorenja", saopšteno je iz Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije