BiH

Izabrani dobitnici regionalne novinarske nagrade "Srđan Aleksić"

Izabrani dobitnici regionalne novinarske nagrade "Srđan Aleksić"
Foto: Ilustracija | Izabrani dobitnici regionalne novinarske nagrade "Srđan Aleksić"

BANJALUKA - Regionalna novinarska nagrada "Srđan Aleksić" za 2023. godinu na osnovu odluke petočlanog žirija biće dodijeljena Bojani Jovanović u kategoriji "Za hrabrost", Harisu Rovčaninu u kategoriji "Za doprinos zajednici" i Portalu Novosti u kategoriji "Za medije".

Kako su istakli iz Helsinškog parlamenta građana Banjaluka, tekstovi nagrađene Bojane Jovanović, novinarke i urednice portala KRIK iz Beograda, precizno razotkrivaju poveznice između organizovanog kriminala i ljudi u vrhu državnog aparata.

"Njihovo razotkrivanje, prema mišljenju žirija, pruža zastrašujući uvid u srbijansku političku stvarnost  da je organizovani kriminal ne samo povezan s državnim aparatom, nego i vođen i štićen iz njegovih najviših vrhova", naveli su iz Helsinškog parlamenta.

U kategoriji "Za doprinos zajednici", kako navode, istakao se projekat Harisa Rovčanina, novinara portala Detektor iz Sarajeva, kojim je bazu sudski utvrđenih činjenica o ratu u BiH učinio izuzetno edukativnom, preglednom i živom, prilagođenom vizuelnom senzibilitetu mladih generacija.

"Kako je naveo žiri u obrazloženju, u našim nacionalizmom opterećenim društvima njegov rad predstavlja ogroman i trajan doprinos borbi protiv manipulacija ratnom prošlošću", istakli su u saopštenju.

Među nominovanima u kategoriji "Za medije", kako navode, ove godine se istakao zagrebački Portal Novosti, čiji je kvalitet sadržaja konstantan, dosljedan i profesionalan.

"Ovaj portal je društveno angažovan medij sa vrhunskim autorima koji svake sedmice donosi tekstove koji zaista utiču na jedno društvo, ali i regiju u cjelini", naveo je žiri u odluci, što su istakli u Helsinškom parlamentu, dodajući da su pored dobitnika veoma visoko bili rangirani i novinari Hrvoje Šimičević i Josip Bohutinski iz Hrvatske, Bojan Tončić i Darko Šper iz Srbije, Kristina Perić i portali Buka i Prometej iz Bosne i Hercegovine.

Kako su rekli, na ovogodišnji konkurs stigla je 41 nominacija za 31 novinara i 10 medija, o kojima je odlučivao žiri u sastavu Ana Hegediš Lalić, Slavica Lukić, Boris Pavelić, Vladan Mićunović i Borislav Kontić.

Svečana dodjela nagrada biće organizovana u Banjaluci na Međunarodni dan ljudskih prava 10. decembra u Domu omladine, a u sklopu manifestacije "Dani Srđana Aleksića".

Inače, regionalna novinarska nagrada "Srđan Aleksić" se dodjeljuje za profesionalno i društveno odgovorno medijsko izvještavanje koje rezultira konkretnim dobrobitima za ljude i zajednicu, te za iskazanu novinarsku hrabrost, a konkurs za novinarsku nagradu raspisuju Helsinški parlament građana Banjaluka, Mreža za izgradnju mira, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Institut za medije Crne Gore i Udruženje za promovisanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije "Lupiga  svijet kroz obične oči" iz Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije