BiH

Pratite nas na Google news

Izabrano 28 delegata u Vijeće naroda RS

Izabrano 28 delegata u Vijeće naroda RS
Foto: Vladimir Stojaković | Izabrano 28 delegata u Vijeće naroda RS
Fena

BANJALUKA - U Narodnoj skupštini Republike Srpske danas je izabrano 28 delegata Vijeća naroda RS. Po osam delegata je iz svakog od konstitutivnog naroda, Srba, Bošnjaka i Hrvata i četiri delegata iz reda ostalih.

Klubovi Vijeća naroda, kako je propisano Ustavom, svoju zakonodavnu vlast vrše s ciljem zaštite vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda.

Vijeće naroda RS ne učestvuje u postupku donošenja zakona, propisa i drugih akata sa Narodnom skupštinom, nego vrši kontrolu izglasanih zakona, propisa i akata u parlamentu radi utvrđivanja da li se izglasanim zakonom, propisom ili aktom ugrožavaju vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda.

Iz reda srpskog naroda izabrani su Živko Marjanac, Miroslav Lazarević, Vojislav Gligić, Dragan Ristić, Ognjen Tadić, Vukota Govedarica, Jasna Lukić i Slavko Dunjić.

Iz reda hrvatskog naroda izabrani su Nada Tešanović, Dragana Mikić, Zdenka Gojković, Ivo Bošnjak, Davor Čordaš, Ivo Kamenjašević, Đuro Ivanović i Ivo Mijić.

Za delegate u Vijeću naroda Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda izabrani su Faruk Đozić, DŽevad Mahmutović, Mihnet Okić, Muris Čirkić, Ahmet Čirkić, Alija Tabaković, DŽemaludin Šabanović i Igor Bošnjak.

Iz reda ostalih izabrani su Radenko Rikić, Danijel Puhalić, Jovana Čarkić i Franc Sošnja.

Delegati se u Vijeće naroda biraju na period od četiri godine i za vrijeme vršenja svojih dužnosti uživaju delegatski imunitet.

Poslanici bi večeras u nastavku sjednice trebalo da glasaju i o imenovanju generalnog sekretara te radnih tijela Narodne skupštine RS, kao i Prijedlogu zakona o republičkoj upravi - po hitnom postupku.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije