BiH

Izbor Karajbića ide na Ustavni sud FBiH

Izbor Karajbića ide na Ustavni sud FBiH
Foto: N.N. | Izbor Karajbića ide na Ustavni sud FBiH

SARAJEVO - Blokada vlasti u Federaciji BiH dobija nove dimenzije nakon što je u utorak formiran Predstavnički dom federalnog parlamenta i za predsjednika izabran član SDP-a Elvir Karajbić, a iz SDA poručuju da će sve završiti na Ustavnom sudu FBiH.

Podsjećamo, izbor Karajbića uslijedio je nakon što su sve stranke, osim SDA i HDZ BiH, nastavile zasjedanje parlamenta i to nakon što je Edin Mušić (SDA), sada već bivši predsjedavajući Predstavničkog doma, pokušao odgoditi raspravu o izboru predsjedavajućeg. Kada je Mušić napustio salu zajedno s poslanicima SDA i HDZ-a, ostale parlamentarne stranke prikupile su dovoljan broj potpisa za nastavak sjednice, a poziv je bio dostavljen i parlamentarcima iz SDA i HDZ BiH, koji se nisu odazvali, tako da je predsjedavanje preuzeo Mile Atlagić, najstariji izabrani poslanik. Karajbić je već tri mandata poslanik SDP-a i njegovim izborom pokazalo se da lijevo orijentisane stranke imaju većinu, a izabran je na prijedlog SDP-a, DF-a i Naše stranke.

Salmir Kaplan, poslanik SDA u Predstavničkom domu FBiH, kaže za "Nezavisne" da mu nije jasno šta se desilo u utorak na konstitutivnoj sjednici. Međutim, tvrdi da mu je jasno da to što SDP BiH i stranke okupljene oko ove opcije neizborom dopredsjedavajućih računaju na HDZ BiH i SNSD.

"Najvjerovantije će ovo završiti na Ustavnom sudu FBiH", poručuje Kaplan.

I Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, nakon jučerašnjih razgovora s liderom DF-a Željkom Komšićem, potvrdio je Kaplanove riječi.

"Smatramo da izbor predsjedavajućeg Zastupničkog doma nije izvršen u skladu s Poslovnikom o radu. To ćemo vjerovatno problematizirati pred Ustavnim sudom FBiH", kazao je Izetbegović.

"DF nije, niti će ikada biti, stranka koja će biti sredstvo da bi se HDZ na mala vrata uvukao u rukovodstvo ili u federalnu vladu", rekao je Komšić nakon razgovora s Izetbegovićem i dodao da su to rekli i kolegama iz SDA.

"Nikakvu odluku nećemo donositi sami, već u saradnji sa SDP-om i Našom strankom", rekao je Komšić.

Marinko Čavara (HDZ BiH), poslanik u Predstavničkom domu FBiH i još aktuelni predsjednik FBiH, kaže za "Nezavisne" da poslanici ove stranke nisu napustili sjednicu, jer po Poslovniku kosntituirajuću sjednicu vodi predsjednik doma iz prošlog mandata, a to je radio Mušić.

"On je procijenio da se po Poslovniku ne može izvršiti izbor i imenovanje rukovodstva ovog doma jer ne postoji parlamentarna većina, tako da je jasno da je sjednica prekinuta. Postavlja se pitanje o kakvom nastavku sjednice se može govoriti kad nema niko ko po Poslovniku može nastaviti voditi sjednicu ako je predsjedavajući prekinuo", objašnjava Čavara. Poručuje da će nastavak sjednice biti kada se stvori parlamentarna većina, a to je kada se budu mogli izabrati i delegati u Dom naroda FBiH.

"Ne mislim da raspodjelu mandata treba uraditi Središnje izborno povjerenstvo, treba mijenjati Izborni zakona, a u smislu odluke Ustavnog suda i po nalogu i da se osigura konstitutivnost. Sve ostalo nema smisla", kazao je Čavara, ističući da je glavni cilj ovih snaga da osiguraju vlast bez HDZ-a, kako bi oni vladali bez hrvatskog naroda.

Elvir Karajbić, novoizabrani predsjedavajući Predstavničkog doma FBiH, kaže za "Nezavisne" da je izbor volja većine.

"To ne mogu osporiti ni HDZ BiH ni SDA", kaže Karajbić i dodaje da su ove dvije stranke napuštanjem sjednice iskazale svoj politički stav.

Samer Rešidat, poslanik DF-a, kazao je juče da stranke okupljene oko građanske opcije, odnosno "bh. bloka", imaju kapacitet da izaberu dva dopredsjedavajuća ovog doma, nakon što su u utorak sa 52 glasa izabrali Karajbića za predsjedavajućeg.

"Od 52 zastupnika, koliko imamo u svom bloku, tu ima i Srba i Hrvata i ostalih, a dva dopredsjedavajuća treba da budu iz reda Srba, Hrvata ili ostalih", kazao je Rešidat.

Dom naroda i Vlada

Marinko Čavara, predsjednik FBiH, kaže da nema vlasti u FBiH dok se ne konstituiše Dom naroda.

Kaže da Dom naroda ne potvrđuje Vladu, ali da je moraju imenovati predsjednik i dopredsjednici FBiH, a onda potvrditi Predstavnički dom.

"Znači, suština je u tome da predsjednika FBiH i dopredsjednike mora potvrditi Dom naroda FBiH. Dakle, ništa od vlasti dok se ne konstituiše Dom naroda FBiH.

Samer Rešidat, poslanik DF-a, kaže da se još čeka odluka CIK-a u vezi s preraspodjelom mandata u Domu naroda FBiH i da će se tek nakon toga moći formirati Vlada FBiH.

"CIK već dugo odugovlači sa donošenjem te odluke jer je pod pritiskom stranaka", ističe on i dodaje da Dom naroda ima jače poluge za blokade od Predstavničkog doma, koji je sačinjen od direktno od naroda izabranih poslanika.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije