BiH

Izetbegović: Inicijativa da se ispita rad Turkovićeve maliciozna

Izetbegović: Inicijativa da se ispita rad Turkovićeve maliciozna
Foto: Nedžad Uglješa | Izetbegović: Inicijativa da se ispita rad Turkovićeve maliciozna

SARAJEVO - Usvojena inicijativa da se ispita neprofesionalni rad Bisere Turković, ministrice vanjskih poslova, je maliciozna kvalifikacija Dušanke Majkić, ocijenio je danas u izjavi novinarima Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH.

"Mene to od nje toliko ne čudi, ali me čudi odnos HDZ-a. Dragan Čović, Bisera Turković, premijer Andrej Plenković, ministar vanjskih poslova Hrvatske i ja smo bili prije nekih desetak dana na sastanku, radnoj večeri, gdje smo se dogovorili da ćemo relaksirati odnose, da ćemo malo pripaziti koje se riječi izgovaraju. Ovo je bilo apsolutno u koliziji s tim dogovorom. Čović kaže kako ne držim riječ, a ona uradi ovakvu stvar", izjavio je Izetbegović.

Ponovio je da su konstatacije Dušanke Majkić maliciozne, te je podsjetio da je među optužbama na račun Bisere Turković i odluka da se na pola koplja spuste zastave BiH na 11. jul, godišnjicu genocida u Srebrenici.

Komentiraišući pismo Dragana Čovića predstavnicima međunarodne zajednice, Izetbegović je ocijenio da politički predstavnici ne bi trebalo na takav način da se obraćaju predstavnicima međunarodne zajednice, već da bi trebalo da razgovaraju o problemima.

"Čović i HDZ smatraju i tvrde da većina, odnosno Bošnjaci, biraju predstavnike Hrvatima u državnim tijelima. Mi, sa druge strane, smatramo da se ponekad u parlamentu predstavnici koji su manjina, u ovom slučaju Hrvata, suprotstavljaju onome što je bazični demokratski princip, volji većine kada to nisu u pitanju vitalni nacionalni interesi. Recimo, zaštiti se lobi koji drži kladionice u BiH bez obrazloženja, zaustavi se formiranje federalnog nivoa vlasti bez pravog obrazloženja, skoro godinu dana imamo nepopunjen Ustavni sud FBiH. Tu imamo jednu ucjenu, blokadu, dominaciju manjine u odnosu na većinu u parlamentu, tako da imamo svako svoje frustracije, svoja nezadovoljstva i svoje prijedloge po tom pitanju i mislim da je vrijeme da sjednemo i razgovaramo o tome",  kazao je Izetbegović.

Poručio je da se mora formirati nova federalna vlast i popuniti Ustavni sud FBiH, a ponašanje HDZ-a BiH je ocijenio kao pritivustavno i protivzakonito.

"Ja nemam u svom džepu rješenje za ono što Čović očekuje. HDZ, Čović, pa i međunarodna zajednica se odnosi prema meni i SDA kao prema nekome ko drži rješenje u vlastitim rukama. Ja to nazivam rješavanjem političke i pravne kvadrature kruga. Kako u isto vrijeme uskladiti presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH koje su u koliziji, koje su na dva različita principa, građanskom i etničkom. Nimalo lako. Dvanaest godina to ne uspijevamo. Aprilski paket je pao, Fileov model je pao. Nema Bakir Izetbegović i SDA u svom džepu rješenje za tu stvar, niti hoćemo da pregovaramo u situaciji ucjene, da nam se kaže da nećemo imati Vladu FBiH i Ustavni sud, a sad ne znam šta treće nećemo imati dok se nešto ne isporuči drugoj strani", rekao je Izetbegović.

Kazao je i da se već sutra može potpisati da se kreće s formiranjem federalne vlasti, te da se uklone problemi za koje je HDZ zainteresiran kroz indirektni izbor, a da se riješi i uklanjanje blokada koje, kako je kazao, daju alat u ruke manjinskoj grupi u Predstavničkom domu.

Govoreći o reformi pravosuđa u BiH, Izetbegović je izjavio da je potrebno profesionalno i kompetentno pravosuđe koje nije pod utjecajem politike, te koje ne dijeli ljude po tome kako se zovu i kojoj vjeri pripadaju.

"Ovo što sada imamo, a to su Tužilaštvo i VSTV, su pod jasnim političkim utjecajem. Oni to i ne kriju, oni idu po pozivu političara na sastanke",  dodao je Izetbegović.

Naglasio je da je potrebno aktivirati međunarodne i domaće stručnjake na iznalasku rješenja, te da na tome ne treba da rade političari.

Kada je u pitanju dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU, Izetbegović je kazao da "ako jedan vuče, a dvojica koče, teško da ćemo imati i za pet godina kandidatski status".

"A ako bismo radili, ovako kako danas radimo u Domu naroda, onda bi bilo realno nekad u 2021. godini postići ono što se od nas traži iz EU. Mi smo od osam prioriteta uradili četiri. Ipak se krećemo", istakao je Izetbegović.

Poručio je Izetbegović da se prijetnje SNSD-a da neće učestvovati u lokalnim izborima neće ispuniti dok god imaju alternativu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije