BiH

Izetbegović, Komšić i Radončić: Nećemo dozvoliti promjenu strukture Ustavnog suda

Izetbegović, Komšić i Radončić: Nećemo dozvoliti promjenu strukture Ustavnog suda
Foto: Nedžad Uglješa | Izetbegović, Komšić i Radončić: Nećemo dozvoliti promjenu strukture Ustavnog suda

SARAJEVO - Bakir Izetbegović, lider SDA, Fahrudin Radončić, lider SBB-a i Željko Komšić, lider DF-a, poručili su lideru SNSD-a Miloradu Dodiku i zvaničnicima RS danas sa zajedničkog sastanka u Predsjedništvu BiH da neće dozvoliti prelaženje crvene linije, poručivši im da povuku nedavne zaključke definisane u NS RS.

"Nismo ovo uradili da uplašimo građane nego da bismo rekli gospodinu Dodiku da postoji crvena linija i postoje metode da se odgovori na nešto što se zove očuvanje BiH", kazao je nakon današnjeg sastanka Radončić.

"Aktivnosti Milorada Dodika su nasrtaj na mir u BiH. Niko neće odvojiti od BiH nijedan njen pedalj. Upozoravamo predstavnike MZ, naročito PIC i OHR, kako kriza koju je izazvao Dodik ne bi otišla u nepredviđenom pravcu. Njihovo nereagiranje ohrabrilo je Dodika. Od Srbije tražimo da se pridržava Dejtonskog sporazuma. Nećemo pristati na ucjene i namjere da se volja entiteta nametne cijeloj zemlji. Nećemo dozvoliti promjenu strukture Ustavnog suda i odlazak stranih sudija. O tome se može razgovarati tek kad BiH snažno krene u pravcu EU i NATO-a. Pozivamo HDZ da predloži kandidita za predsjednika Federacije BiH kako bismo deblokirali formiranje vlasti. Tek tada možemo razgovarati o promjenu Izbornog zakona. Posljednica krize je odlatak mladih iz BiH i povlačenje investitora", rekao je Izetbegović.

"Ovo je poziv Miloradu Dodiku da se vrati radu u institucijama prema zakonu. Njegovo djelovanje će najviše naštetiti RS-u, jer najviše kredita i innvesticija je namijenjeno RS-u. Mora se znati dokle se može ići, nema pregovora o cjelovitosti BiH i državnih institucija. Treba nam sveobuhvatna reforma pravosuđa i tek nakontoga možemo pričati o odlasku starnih sudija", poručio je Željko Komšić.

Izetbegović je rekao da Dodika trebaju sankcionasati Tužilaštvo BiH i OHR jer samo oni imaju mehanizme da to učine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije