BiH

Izetbegović: Neka Vučić predloži termin, ja ću lokaciju

Izetbegović: Neka Vučić predloži termin, ja ću lokaciju
Foto: Fena/Arhiva | Izetbegović: Neka Vučić predloži termin, ja ću lokaciju

SARAJEVO - Predsednik SDA Bakir Izetbegović tvrdi da do susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, sa kojim bi se rado sreo, još nije došlo jer mu nije ponuđen termin.

"Nije mi ponudio termin. Mi smo razmijenili poruke. Čestitao sam mu na ustupljenim predmetima o ratnim zločinima, to je bio dobar korak. Rado bi se sa njim sreo", rekao je Izetbegović u intervjuu za Tanjug tv.

Na opasku da je odustao da se sa Vučićem sretne u Beogradu, lider SDA kaže da je zbog, kako je rekao, te nepotrebne halabuke u Sarajevu možda bolje da se sastanu u Bijeljini ili Brčkom.

"Neka on meni ponudi termin, a ja ću ponuditi lokaciju", kaže Izetbegović.

Na konstataciju da je šef turske države Redžep Tajip Erodan juče izjavio da će doći u jednodnevnu posjetu Srbiji ili će pozvati predsjednika Vučića da dođe u Tursku da bi razgovarali o BiH, Izetbegović kaže: "Zašto da ne".

"Treba da idemo jedni prema drugima. Zato sam i rekao ranije da mi neće pasti kruna s glave ako odem u Beograd da razgovaram s Vučićem", rekao je Izetbegović.

U Srpskoj je na delu težak aparthejd

Lider SDA Bakir Izetbegović negira tvrdnje srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, kojeg smatra uzrokom aktuelne političke i institucionalne krize u zemlji, da je međunarodna zajednica na strani Bošnjaka, tvrdi da je Izvještaj visokog predstavnika Kristijana Šmita dobro dijagnostivao stanje u BiH i krivce, kao i da je u Republici Srpskoj na djelu aparthejd.

O upravo završenoj posjeti specijalnog izaslanika američkog predsjednika Gabrijela Eskobara BiH, Izetbegović se slaže da je najvažniji susret bio sa Dodikom, jer Dodik je, kaže, taj koji pravi probleme.

U intervjuu za Tanjug tv., Izetbegović kaže da Eskobar u PS BiH nije govorio o susretu sa Dodikom, ali da je njegov utisak da "nešto jesu dogovorili", neko, kako kaže, "spustanje tenzija", što je, prema njegovim rečima, bio i razlog Eskobarovog dolaska u Sarajevo.

Na konstataciju da je bilo govora o tome da se neće sastati sa Dodikom i da će donijeti sankcije, Izetbegović vjeruje da je, kako kaže, došlo do obrta u "Dodikovom kabinetu ili Dodikovoj glavi".

Za Dodika kaže da je u " jakoj balkanskoj konkurenciji, prvak da mijenja stavove za 180 stepeni".

"On je majstor toga mora mu se priznati da uspjeva da opstane u političi sa takvim obrtima, uprkos uvredama kakve izgovara", kaže Izetbegović.

Na pitanje da komentariše to što visoki predstavnik nije lično predstavio redovan Izvještaj o stanju BiH u SB UN, Izetbegović kaže da je upravo zato taj dokument privukao ogromnu pažnju i da nikada nije više čitan.

Smatra da je Šmit u izvještaju "jako dobro dijagnostifikovao stanje u BiH i krivce", ali mu nije jasno, dodaje, zašto je Rusiji potrebno da podržava sve što Srbi rade, a sada, kaže, i u SB UN.

Lider SDA je odbacio Dodikove navode da međunarodna zajednica podržava muslimane u BIH i tumači da stranci to rade jer podržavaju, kako navodi, "normalnu državu i normalne standarde sa kojima smo saglasni".

Dodika optužuje da je odgovoran za, kako tvrdi, "težak aparthejd" u Republici Srpskoj i da nanosi štetu Srpskoj i destabilizuje BiH.

Tvrdi da nesrbi u Republici Srpskoj ne mogu svoj jezik da nazivaju bosanskim, ne mogu da dobiju posao, a ako ga dobiju nikada ne mogu da budu na visokim funkcijama.

Na opasku da je ministar zdravlja u Srpskoj Alen Šeranić musliman, Izetbegović kaže da je on izbor SNSD i dodaje da ne vjeruje da se ponaša po pravilima vjere.

Svega toga, tvrdi, nema u Federaciji BiH za koju kaže da je i takva kakva je, konfuzna, efikasnija od Republike Srpske, koja, tvrdi, ima strašne probleme sa javnim dugom, 20 odsto niža primanja, najgoru smrtnost od korona virusa, rečju, "jedan prezaduženi entitet".

Na konstataciju da uprkos tome, narod glasa Dodika i SNSD, Izetbegović kaže da će on uvijek razgovarati sa onima koje Srbi izaberu.

Očekuje, ističe, da će iz Srpske prestati da dolaze ljudi koji ne poštuju Dejtonski sporazum, Ustav, vladavinu prava i komšije.

"Naša ruka je uvijek pružena, za normalne standarde za pomirenje, za to da jedni drugima pomognemo i to su dijametralno suprotstavljene politike. Zato Dodik tvrdi da stranci pomažu muslimanima...", kaže Izetbegović.

O inicijativi hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o susretu predstavnika tri konstitutivna naroda u BiH i predsjednika Turske, Srbije i Hrvatske, protiv koje se, inače, u više navrata izjasnio protiv, Izetbegović smatra da, kada je riječ o odlukama od sudbinskoj značaja za stanje u BiH, garanti Dejtona, OHR, PIC i druge međunarodne institucije ne treba da budu amnestirane, jer je to njihov posao.

Upitan zar Srbija i Hrvatska nisu garanti Dejtonskog sporazuma, lider SDA tvrdi da nisu, već su, kaže, samo svedoci koji su se potpisima obavezali da neće ponoviti greške iz 1993.

Na insistiranje da kaže zašto misli da dogovor ne može da bude postignut bez stranaca, Izetbegović tvrdi da bi lično rado dogovor postigao sam, ali, kaže, drugi se tome protive, ne precizirajući ko su ti koji se protive.

Tvrdi da izvorni Dejtonski sporazum ne postoji, već su to, kaže, samo "Dodikove floskule".

Uvjeren je da Dodikova politika "koju vodi već 15 godina polako gubi dah", jer se, kako kaže, od takve politike ne živi.

Na pitanje zašto Sarajevo ne želi da se priključi inicijativi Otvoreni Balkan, Izetbegović kaže da lično nema ništa protiv te inicijative, ali da bi prethodno htio da čuje zašto je propalo sve ranije dogovoreo u okviru Berlinskog procesa, a precizirano na samitu u Sofiji.

Povlačeći paralelu između Kosmeta i Republike Srpske, Izetbegović kaže da je jedina veza "skoro isto nasilje koje je Milošević napravio" na Kosovu i u BiH.

Tvrdi i da Srbima u BiH nije urađeno ono što je Albancima na Kosovu, prema kojima se, prema njegovim riječima, Srbija ponašala "kao Staljin prema Čečenima".

Na konstataciju da Albanci mnogo gore čine Srbima na KiM danas, Izetbegović kaže da nije upoznat sa detaljima, da je, naravno, protiv toga, ali i da, kako je rekao, "batina ima dva kraja".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije