BiH

Izetbegović: Nijedan narod Mladića ne bi smio smatrati herojem

Izetbegović: Nijedan narod Mladića ne bi smio smatrati herojem
Foto: Anadolija | Izetbegović: Nijedan narod Mladića ne bi smio smatrati herojem

SARAJEVO – Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine pozdravio je danas prvostepenu presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu kojom je bivši komandant Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

"Nadam se i uvjeren sam da je forumulacija o bosanskim Srbima trebala biti precizinija i odnositi se na rukovodstvo bosanskih Srba i Miloševićev režim koji su organizovali zločine u BiH i uvukli narod u njih. Uvjeren sam da tiha pretežna većina bosanskih Srba ne poistovjećuje sa Ratkom Mladićem i sa zločinima koje sam namjerno pobrojao, da ih ne opravdava".

''Od presudnog značaja za budućnost odnosa u BiH je skinuti hipoteku zloičina sa naroda, locirati je na pojedince bez obzira koliko je tih pojedinaca bilo i kakve su funkcije obnašali. Ratko Mladić je zločinac i kukavica jer samo kukavice napadaju i ubijaju zatočene žene, djecu, civile'', dodao je član Predsjedništva.

On je naglasio da nijedan narod Ratka Mladića ne bi smio smatrati herojem.

''Radi budućnosti, radi uvažavanja boli i patnje komšija sa kojima valja dalje živjeti, radi odnosa prema samom sebi, nijedan narod pa ni srpski, Ratka Mladića ne bi smio zvati herojem, praviti o njemu pjesme, ne bi smio slaviti zločine, odlikovati ratne zločince, dočekivati ih na aerodromima, dizati im spomenike i po njima nazivati škole i ulice. Nadam se da će presuda Ratku Mladiću donijeti takvu vrstu otreženjenja i prestanak takve prakse u BiH. Prihvatanje istine je jedini put i jedini način u da budućnost u BiH bude bolja od prošlosti'', zaključio je on.

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije