BiH

Izetbegović: Nismo se dogovorili, Bh. blok ne želi u koaliciju sa etničkim strankama

Izetbegović: Nismo se dogovorili, Bh. blok ne želi u koaliciju sa etničkim strankama
Foto: Nedžad Uglješa | Izetbegović: Nismo se dogovorili, Bh. blok ne želi u koaliciju sa etničkim strankama

SARAJEVO - Nakon sastanka delegacija Socijaldemokratske partije (SDP), Demokratske fronte (DF) i Naše stranke (NS) s delegacijom Stranke demokratske akcije (SDA) javnosti su se obratili predsjednici SDP-a Nermin Nikšić i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Izetbegović je kazao kako je SDA danas dala kvalitetan prijedlog programa formiranja koalicija koji može služiti kao baza za izradu kvalitetnog programa. Izetbegović je izjavio da za sada nije postignut dogovor o formiranju vlasti, ali da su predstavili kvalitetan program koji može biti dobra osnova za ekonomiju i put u NATO.

SDA smatra da koaliciju treba da čine nepobjedničke stranke, rekao je Izetbegović i dodao da ljevičari izbjegavaju etnički bazirane stranke.

"Da li smo danas nešto uspjeli dogovoriti? Za sada nismo. Insistiramo da vlast čine pobjedničke stranke. Na drugoj strani, Bh. blok izbjegava koaliciju s etničkim strankama u šta uključuju i SDA", rekao je Izetbegović.

Kako kaže, on smatra da ne postoji način da se izbjegnu stranke s etničkim predznakom poput SDA, HDZ-a i SNSD-a.

Izetbegović je rekao da vlast na državnom nivou trebaju činiti SDA, HDZ, SNSD, SDP, DF i Naša stranka, ali da se Bh. blok s tim ne slaže. Na pitanje koja su "druga rješenja" o kojima je nedavno govorio, on je rekao da su to sve druge političke stranke.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je kazao su delegacije razgovarale o velikom broju tema i otvoreno. Dodao je da je bilo govora o dosta programskih stvari o kojima se stranke mogu složiti.

"Razgovaraćemo i s drugim strankama koje iskažu interes. Danas smo dobili program SDA i mi smo se unutar Bh. bloka dogovorili da izradimo programske principe", rekao je Nikšić.

Nikšić je rekao i da je Bh. blok otvoreno rekao kako neće koalirati sa etničkim strankama, ali da je ključan program, odnosno da će na osnovu njega odlučiti da li će podržati novi saziv vlast.

Predsjednik SDP-a precizirao je da su za njega etničke stranke SDS, SNSD, SDA i HDZ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije