BiH

Izetbegović: Ozbiljno da se shvate aktivnosti formiranja paravojnih formacija

Izetbegović: Ozbiljno da se shvate aktivnosti formiranja paravojnih formacija
Foto: Ilustracija | Izetbegović: Ozbiljno da se shvate aktivnosti formiranja paravojnih informacija
Srna

SARAJEVO - Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je da Predsjedništvo te stranke osuđuje antibošnjačku kampanju koju vode pojedini politički akteri u BiH i regionu i poručuje da se "Bošnjaci nikada neće odreći svojih civilizacijskih dostignuća". On je dodao da se informacije o formiranju paravojnih formacija trebaju ozbiljno shvatiti.

Izetbegović je naveo da je namjera te kampanje da Bošnjaci budu prikazani u negativnom svjetlu, te da se izvrši pritisak na njih i njihove lidere. 

On je rekao da je zatraženo da domaće institucije i međunarodna zajednica ozbiljno shvate, kako je istakao "aktivnosti naoružavanja Republike Srpske i formiranja paravojnih formacija". 

"Dajemo punu podršku Ramizu Salkiću za borbu za ravnopravnost Bošnjaka u Republici Srpskoj, kao i svih naroda i građana BiH", kaže Izetbegović. 

Prema njegovim riječima, Predsjedništvo SDA pozdravlja donošenje nove strategije Evropske komisije koja šalje jasnu poruku da je budućnost zapadnog Balkana u EU i da BiH do 2025. godine može sustići zemlje koje su ispred nje, te čestitao Savjetu ministara za usvajanje Upitnika koji će biti predat 28. februara predsjedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru. 

Izetbegović je naveo da je zatraženo od Savjeta ministara i entiteta da izvrše inspekcijske provjere formiranja cijena nafte i naftnih derivata prije i nakon donošenja Zakona o akcizama jer postoje ozbiljne sumnje da je zakon zloupotrijebljen da bi se povećale cijene više od nužnog. 

"Ni danas, ni ubuduće nećemo prihvatiti rješenja koja su suprotna evropskim standardima. Kreatorima negativne slike poručujemo da pogledaju u vlastita okruženja u kojima bujaju anticivilizacijske tekovine", kaže Izetbegović. 

On je rekao da Predsjedništvo SDA traži da se OHR uključi u aktivno pronalaženje rješenja za status Doma naroda, prenose federalni mediji. 

"SDA poziva HDZ i SBB da, umjesto što pokušavaju smijeniti Šerifa Isovića iz Poreske uprave, obezbijede da se ubrza gradnja puteva, za šta su ostvarene sve pretpostavke i uslovi", naveo je Izetbegović. 

Govoreći o ostavci premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića, koji je napustio sve stranačke funkcije i stranku, Izetbegović je naglasio da je Konaković trebalo da fokusira snagu na ono što je važno za ovaj kanton, a ne da olako daje ostavku u SDA. 

"Konaković je bio jedna od naših mladih uzdanica, čovjek za kojeg sam se lično potrudio da dobije poziciju premijera u najjačem kantonu u BiH. Konaković je trebalo da vodi velike projekte, a to što neko nije naplatio parking, što je neko tele u ovom restoranu Beneton donio, pa prodao mimo nekih procedura, što nije izdavao fiskalne račune, što je navodno neko uzimao tri odsto, to su stvari kojima treba da se bave inspekcije, policije, istražni organi", smatra Izetbegović.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 3

Kresoja

cijeli svijet je ustao da se riješi podanika arapskog pedofila i varalice i jedino su ostavili ove naše u fekalisaraju da se vidi zašto to rade. Taj rad.

Uhljup

Nastavaljamo u istom stilu kao nezavisna smrdska, najveća srpska civilizacijska dostignuća su nezavisno Kosovo, uzorana Srbija, breme genocida i teški zločina u amanet, presude Haga, minus Srbi iz Cro, minus Srbi iz pola Bosne sa vjekovnih Srbskih opština Drvar, BPetrovac, Ključ, SMost itd, minus Srbi sa Kosova, 50000 mrtvih, bliže milion raseljenih, hipoteka i imidž agresora, egzekutora, na nišanu svih komšija u okruženju, Montenegro u NATO alijansi, sve u zamjenu za manji Bosanski entitet, inače ekonomski najzdauženiju regiju, ekonomski slabiju od jednog kantona u većem BH entiteu, entitet iz kojeg nije pobjegao ko nije stigao, a ko stigne ne znači da neće. I naravno "CELA IZ DVA DELA" Brčko distrikt ga mlavi ko žrvanj. I najbolje isti vjetrovi ista politika i pušu i nakon 30 god. Samo naprijed do Kalabićeveg proročanstava, nije ono baš džabe zapisano zar ne?

Nezavisnasrpska

Najveca "bosnjacka civilizacijska dostignuca" su Republika Srpska umjesto islamske bosne i 65000 mrtvih bosnjaka koje je ratni zlocinac izetbegovic zrtvovao za 5 kantona sa muslimanskom vecinom u sada vec bivsoj bih !

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije