BiH

Izetbegović: Put BiH u NATO u Dodikovim rukama

Izetbegović: Put BiH u NATO u Dodikovim rukama
Foto: N.N. | Izetbegović: Put BiH u NATO u rukama Dodika

BRISEL - NATO je uslovom iz Talina o upisivanju vojne imovine dao u ruke Miloradu Dodiku, predsjedniku RS da odlučuje o evroatlantskim integracijama BiH, rekao je danas Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH uoči sastanka zemalja antiterorističke koalicije na NATO Samitu u Briselu.

On je rekao da je time NATO dao odluku u ruke čovjeka koji je otvoreno protiv članstva BiH u toj organizaciji.

"Nama redovito kažu da je talinski uslov, odnosno knjiženje perspektivne vojne imovine, uslov za MAP. Mi smo tu učinili koliko smo mogli. To je nažalost dato u ruke čovjeku koji je protivnik aktivacije MAP-a. Upravo predsjednik Republike Srpske ne registruje imovinu i time sprečava put BiH ka članstvu u NATO. Treba se izvući iz tog začaranog kruga. NATO je sam sebi napravio tu stvar, da onaj ko je protivnik NATO integracija BiH može da koči BiH", rekao  je Izetbegović.

Na pitanje da li je samo Dodik kriv zbog zastoja na NATO putu, rekao je da je BiH komplikovana zemlja sa mnogo nivoa vlasti i da je očigledna potreba da njenu strukturu treba pojednostaviti.

"Imamo 13 ustava, 14 parlamenata, 650 parlamentaraca, 14 vlada, preko 150 ministara i svi se bore za neku vlast. To je trebalo da bude jedan privremeni sistem, načinjen prije 22 godine. To nam valja prevazići i pojednostaviti BiH jer svi ti faktori, kao što su koalicije koče, jer redovito unutar njih počinje borba za vlast. Ovakav sistem omogućava bujanje nekih snaga koje su protiv BiH. Valja pojednostavljavati taj sistem", rekao je Izetbegović.

Govoreći o današnjem skupu o antiterorističkoj koaliciji s NATO, čiji je BiH član, Izetbegović je rekao da je BIH dugo bila primalac razne međunarodne pomoći kojoj su druge zemlje pomagale da se stabilizuje. „BiH sada postaje kontributor. Zemlja koja daje pomoć diljem svijeta. BiH očekuje da se poštuje kao iskren partner koja treba da ojača svoju poziciju u NATO“,  rekao je Izetbegović.

Rekao je da očekuje da BiH, ako ne na Samitu, onda do kraja godine aktivira MAP.

"Danas ću iznijeti podatke kakvu sve kontribuciju diljem svijeta BiH daje međunarodnim misijama mira. Većina toga je u okviru NATO i zatražiću da se jedan partner ojača akvitiranjem MAP-a", rekao je on, i dodao da je to najbolji način kako NATO može pomoći BiH.

Marina Pendeš, ministarka odbrane BiH je rekla da se BiH kreće ka ispunjavanju uslova za MAP i kroz popisivanje vojnih lokacija i kroz izdvajanja za odbranu i misije u drugim zemljama. Smatra da će MAP biti aktiviran do septembra ove godine.

Zoran Zaev, premijer Makedonije, je rekao da je NATO svjestan da su u oktobru izbori u BiH i da ne želi u ovom trenutku donositi odluke koje bi mogle politički uticati na izbore.

"Očekujem da BIH dobije i kandidatski status zato što su evroatlanske integracije važne za stabilizaciju regiona", rekao je  Zaev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije