BiH

Izetbegović: Republika Srpska na engleskom ne znači ništa

Izetbegović: Republika Srpska na engleskom ne znači ništa
Foto: Nedžad Uglješa | Izetbegović: Republika Srpska na engleskom ne znači ništa

SARAJEVO - Bakir Izetbegović, lider SDA kazao je danas novinarima da je SDA odlučila za inicijativu promjene imena Republike Srpske zbog toga što su Bošnjaci i Hrvati građani petog reda u Republici Srpskoj.

“Bošnjaci i Hrvati nemaju mjesta u institucijama. Republika Srpska se naziva drugom srpskom državom na Balkanu. Tamo za džamije govore da arlauču”, rekao je Izetbegović na konferenciji.

Dodao je da na engleskom Republika Srpska ne znači nista.

“Pitaju nas zašto to radite u ovom trenutku. U Bosni i Hercegovini nema momenta kad ne bi bilo pitanje 'zašto sad'. Napada se na simbole Bosne i Hercegovine. Sve što radi Dodik je kao da ne želi da imenuje mandatara i da drži tenzije”, dodao je Izetbegović.

On ističe da nije zahtjev da se ukine entitet i srpski narod, te da ova zemlja pripada svima jednako.

“Tražićemo da se u taj naziv ugrade i Bošnjaci i Hrvati. Dodik je u ofanzivi i nema dana u prethodna tri mjeseca kad nije to pokazao, dok probosanske strane šute. Ovo će biti Republika Srpska bazirana na etničkom čišćenju i kostima ubijenih ljudi. Prihvatili smo je ali nismo prihvatili da to bude entitet u kojem će se nastaviti ponižavati drugi”, rekao je Izetbegović.

On je dodao da će postaviti rok da se odnosi poprave prema Bošnjacima i prema Hrvatima povratnicima.

“Dajemo pola godine, ako se odnosi promijene i mi ćemo promijeniti našu odluku. Prijeti nam se da razmislimo, prijete nam otcjepljenjem. Zašto se boje, neka nas puste da se obratimo Ustavnom sudu i neka on kaže imamo li pravo, možda nemamo.”, kazao je Izetbegović.

"Ako se stvari promijene vidljivo u narednih šest mjeseci možemo razmisliti. U početku će se stvari komplikovati nakon ove inicijative ali vjerujem da ce stvari krenuti. Nismo mi izazvali krizu, mi samo tražimo svoja prava.", dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije