BiH

Izetbegović: SDA će biti jača nakon kongresa

Izetbegović: SDA će biti jača nakon kongresa
Izetbegović: SDA će biti jača nakon kongresa

SARAJEVO - Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA), rekao je danas da nakon kongresa ove stranke, koji će biti održan 26. maja, očekuje dalje jačanje SDA.

On je prije sjednice Glavnog odbora SDA poručio da očekuje da se ova stranka definitivno pozicionira kao motor i generator promjena i reformi u BiH te da dobije još na snazi.

"Sve ovo očekujem kako bismo BiH snažno pomakli u sljedećem mandatu, u smjeru Evrope i učešća u NATO savezu, te da bismo je povukli iz ovog lošeg socioekonomskog stanja", rekao je Izetbegović.

Kada su u pitanju njegovi eventualni protukandidati za poziciju stranačkog predsjednika, Izetbegović je istakao da je SDA stranka stara 25 godina i da kao takva ima vrlo iskusne, kvalitetne i referentne kadrove koji mu mogu biti protukandidati.

"Ja ću biti jedan od kandidata", potvrdio je Izetbegović.

On je ocijenio pozitivnom posjetu Milorada Dodika, predsjednika RS i SNSD-a, Memorijalnom centru u Potočarima, gdje je položio vijenac i odao počast bošnjačkim žrtvama.

U vezi s najavom SNSD-a da će 25. aprila donijeti "rezoluciju o samostalnosti RS", Izetbegović smatra da je raspakivanje Dejtonskog sporazuma vrlo opasna stvar.

"Opasna je i po RS. Ako nema Dejtona, onda nema ni RS. Onda se vraćamo na stanje iz 1991. godine, a to nas vrlo lako može uvesti u konflikte", rekao je Izetbegović.

Izetbegović je demantovao informacije da je dao zeleno svjetlo za hapšenje Erdala Trhulja, bivšeg ministra energije, rudarstva i industrije FBiH, inače kadra SDA.

"Ne znam odakle dolazi takva ideja!? Trhulj je bio dobar ministar. Ja sam mu bio ponudio i da ostane na toj poziciji, ali je on imao neke druge privatne planove", rekao je Izetbegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije