BiH

Izetbegović: SDA za dogovor sa HDZ-om, ali ne odustaje od svojih stavova

Izetbegović: SDA za dogovor sa HDZ-om, ali ne odustaje od svojih stavova
Foto: Nedžad Uglješa | Izetbegović: SDA za dogovor sa HDZ-om, ali ne odustaje od svojih stavova

SARAJEVO - Neuspjesi SDA i HDZ BiH da u proteklom periodu približe stavove o formiranju vlasti na nivou FBiH i dalje nailaze na kamen spoticanja vezan za izmjene Izbornog zakona.

Ovi pregovori koji se vode iza zatvorenih vrata prelili su se i na dogovore o održavanju lokalnih izbora ove godine u Mostaru i ponovo pokazali dubok jaz dviju politika, što su potvrdili i lideri ovih stranaka.

"HDZ je pri svojim stavovima, ali smo i mi pri svojim stavovima. Tako da teško će to biti približiti. Nije nemoguće. Mislim da mi preko 31. marta nećemo moći ići, to je zadnji rok da se ta stvar završi. Očekujem od HDZ da ne spaja i ne uslovljava nečim što je na državnom nivou ono što treba uraditi na nivou FBiH", izjavio je za Federalnu televiziju predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Odranije je poznato da HDZ insistira na primjeni modela po kojem kantoni u kojima dominantno ne žive Hrvati više ne bi davali svoje predstavnike u Dom naroda FBiH. Sličan model bi primijenili i za izbor člana Predsjedništva BiH. Stoga je lider ove stranke Dragan Čović naglasio da to pitanje žele riješiti "u paketu" kako bi relaksirali odnose i vratili povjerenje između bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Čović je juče u intervjuu za Fenu takođe izrazio nadu da će do kraja marta posao biti priveden kraju, ali se dotakao i izbora u Mostaru poručivši da će oni biti organizovani 2020. godine. On je uvjerenja da pitanja izbora u Mostaru treba riješiti u paketu sa Domom naroda FBiH i izborom članova Predsjedništva BiH.

Međutim, Gradski odbor SDA Mostar poručio je da u slučaju Mostara ne može i ne smije biti parcijalnih rješenja te istakao da, ukoliko se nastavi vezivanje Mostara za druge nivoe vlasti, izbori mogu biti održani samo na osnovu odluke međunarodne zajednice, odnosno Kancelarije visokog predstavnika.

Nova runda pregovora na relaciji SDA – HDZ BiH trebala bi uslijediti ove sedmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije