BiH

Izetbegović iz Banjaluke poslao poruku Šmitu da hitno reaguje

Izetbegović iz Banjaluke poslao poruku Šmitu da hitno reaguje
Foto: Velibor Tripić | Izetbegović iz Banjaluke poslao poruku Šmitu da hitno reaguje

BANJALUKA – Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, je nakon sjednice Predsjedništva ove stranke u Banjaluci, pozvao visokog predstavnika Kristijana Šmita, da hitno reaguje na trenutnu situacija u BiH, jer kako je istakao, njegova šutnja može dovesti do dodatne destabilizacije BiH.

"Ukoliko OHR ne zaštiti svoje posljednje odluke, koje se odnose na zabranu negiranja genocida, predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) će zadužiti ovlaštene nosioce da upute apelaciju Ustavnom sudu BiH, u smislu povreda Ustava BiH u vezi sa ukazima predsjednice RS od četvrtka", kazao je Izetbegović nakon sastanka sa kadrovima SDA u Republici Srpskoj, koji je održan danas u Banjaluci.

Izetbegović je rekao da je Predsjedništvo ove stranke na sjednici donijelo devet zaključaka, te je ukazao na, prema njegovim riječima, remetilačku politiku SNSD-a, koja, prema njegovom mišljenju, vodi BiH u duboku krizu, neizvjestan scenariji, te u konflikte.

"Želimo da zaustave te politike, za naše zajedničko dobro, jer stvari mogu otići u nekontroliranom smjeru", naveo je Izetbegović.

Dodao je da ne postoji mogućnost poništavanja ranije donesenih zaključaka na Parlamentarnoj skupštini BiH, donesenih zajedničkim konsenzusom stranaka iz oba entiteta BiH.

"Niži organi vlasti ne mogu nametati niti poništavati odluke institucija BiH. Tražimo od Tužilaštva BiH da odlučno, bez odlaganja reagira na svaki nasrtaj na osnovno pravni pored BiH koji se nagovještava", rekao je Izetbegović.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednici SDA Melika Mahmutbegović, Edin Ramić, Adil Osmanović, Safet Softić, Šemsudin Dedić, Mirsad Zaimović, Šerif Špago i Refik Lendo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije