BiH

"Izetbegović neumorno zvecka oružjem"

"Izetbegović neumorno zvecka oružjem"
Foto: N.N. | "Izetbegović neumorno zvecka oružjem"

SARAJEVO - Izjavu Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera SDA, da BiH neće trošiti novac na kupovinu raketnih sistema i aviona, ali da će zaokružiti proizvodnju municije za tržište, ali i za, kako je rekao, ne daj Bože, javnost je ocijenila kao zveckanjem oružjem.

Analitičari, ali i političari, smatraju da se zveckanjem oružjem ne može graditi porušeno povjerenje u BiH.

"Radićemo pokretnu haubicu, pušku smo već napravili, radićemo dronove, zaokružićemo proizvodnju svake vrste municije. Radićemo to za tržište, ali i za ne daj Bože", rekao je Izetbegović na obilježavanju 13. godišnjice Drugog pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH i 26. godišnjice Armije RBiH na šehidskom mezarju Kovači. On je ovo rekao odgovarajući na pitanje da li je izjava premijera FBiH Fadila Novalića o zaokruživanju proizvodnje oružja u ovom entitetu bila nesmotrena.

Milorad Dodik, predsjednik RS, Izetbegovićevu izjavu smatra ratnohuškačkom, koja vodi ka konfliktu, te je pozvao Mladena Ivanića, srpskog člana Predsjedništva BiH, da reaguje, ali smatra da se Ivanić "pokazuje slabim u zaštiti naših interesa".

Dodik je naglasio da bi svaka Izetbegovićeva akcija koja podrazumijeva oružje bila nelegitimna, odnosno da legitimitet nemaju njegovi snovi o ratu, koji povremeno najavljuje, te je dodao da jedino RS ima legitimnu nadležnost nad određenom oružanom strukturom, odnosno svojom policijom.

"Da smo izgubili policiju i da se nismo odlučno borili za njen status, danas ne bi bilo ni RS. To je bio dio projekta i, budući da se ovo nije desilo, Izetbegović sada sanja druge snove, ali brzo odlazi u prošlost", naglasio je Dodik, a prenijela Srna. 

On je napomenuo da je Srpskoj oteta nadležnost u vezi s oružjem i da je prenesena na nivo BiH, da je Predsjedništvo BiH vrhovni komandant Oružanih snaga BiH te da je RS oduzeta sva namjenska industrija, koja je ostala samo u FBiH.

Enver Kazaz, univerzitetski profesor i politički analitičar, smatra da je nacionalističko širenje straha od mogućeg rata u BiH karakteristično za sve one političare koji se pokušavaju predstaviti kao nacionalističke vođe.

"Budući da ovdje barataju propalim politikama koje su ovu zemlju dovele u svaku vrstu krize, od ekonomske do one demografske, jedino što im je preostalo jeste zveckanje oružjem. Bakir Izetbegović, kad zvecka oružjem, mora znati da sigurno zbog toga gubi naredne izbore", ističe Kazaz.

Slavo Kukić, mostarski univerzitetski profesor, smatra da ova izjava Izetbegovića odražava kolorit međusobnog nacionalističkog puškaranja.

"Takvim izjavama ne može se graditi porušeno povjerenje među građanima i kolektivitetima. Međutim, takvim izjavama jednog etničkog lidera pokazuje se kako je zapravo sva ta proizvodnja u javnom sektoru etnički podijeljena. Čović kontrolira aluminijum, Izetbegović proizvodnju oružja, a Dodik nešto drugo, odnosno sve što je na prostoru RS", ističe Kukić i dodaje da će, dok je sve tako i dok etnički lideri kontroliraju javne resurse, dok oni jedni prema drugima izriču prijetnje kojima je cilj zastrašivanje, građani sve intenzivnije odlaziti s kratom u jednom smjeru i ova zemlja će postati zemlja staraca.

Miloš Šolaja, politički analitičar, smatra da izgovorena riječ obavezuje.

"To ne bi trebalo da bude izgovoreno iz usta političara koji treba da odgovaraju za mir i bezbjednost u BiH", kazao je Šolaja.

Borjana Krišto (HDZ), zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH i zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH, nije željela naširoko komentarisati Izetbegovićevu izjavu uz konstataciju da BiH ima institucije koje su zadužene za odbranu i bezbjednost i poručila je da "Izetbegović treba da se zapita na koji način doprinosi izgradnji mira i sigurnosti".

 Damir Bećirović, poslanik DF-a u Predstavničkom domu nije htio da komentariše dio Izetbegovićeve izjave da će se oružje i municija praviti i za ne daje Bože, ali je prokementarisao drugi dio izjave. Bećirović kaže da je namjenska industrija grana koja se vrlo dobro razvija u BiH i nada se da će taj proces i dalje napredovati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije