BiH

Pratite nas na Google news

Izetbegović pisao Milanoviću: Pokazali ste zrelost, moguće poboljšanje odnosa

Izetbegović pisao Milanoviću: Pokazali ste zrelost, moguće poboljšanje odnosa
Foto: Arhiva NN | Izetbegović pisao Milanoviću: Pokazali ste zrelost, moguće poboljšanje odnosa
N.N.

SARAJEVO - Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović uputio je pismo novoizabranom predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću uz čestitke na pobjedi i želje za puno uspjeha pri obavljanju funkcije.

"Dobri odnosi Bosne i Hercegovine i Hrvatske imaju izuzetan značaj, kako za naše dvije države, tako i za cjelokupan region. Nadam se da ćemo tokom Vašeg predsjedničkog mandata biti u prilici da te odnose poboljšamo", navodi se na početku pisma, prenio je portal Klix.ba.

Izetbegović tvrdi da su u proteklom periodu odnosi između BiH i Hrvatske, nažalost, pogoršani.

"I sami ste tokom kampanje primijetili da je politika vođena u tom vremenu rezultirala nepotrebnim tenzijama između zvaničnog Zagreba i Sarajeva. Takve Vaše ocjene ohrabruju, pokazuju političku zrelost i daju nadu da je poboljšanje odnosa moguće", istakao je.

Lider SDA je istakao da cijeni kako bi iskren i otvoren dijalog institucija Bosne i Hercegovine i Hrvatske o svim otvorenim pitanjima, na principima uzajamnog uvažavanja, reciprociteta i poštivanja međunarodnog prava, mogao doprinijeti značajnom popravljanju odnosa dviju država.

"Taj dijalog je u proteklom periodu izostajao, uprkos nastojanju bosanskohercegovačke strane da do njega dođe. Ubijeđen sam da u institucijama Bosne i Hercegovine imate partnera za ovaj dijalog", dodao je.

Izetbegović napominje kako je njegova stranka zahvalna Hrvatskoj na podršci evropskom i NATO putu Bosne i Hercegovine.

"I taj uzajamni strateški interes je, uprkos brojnim izazovima, ostao snažna poveznica između dvije države. Izražavam nadu da će predsjedavanje Hrvatske Evropskom unijom u idućih šest mjeseci doprinijeti intenziviranju evrointegracijskih procesa i obnavljanju kredibilne perspektive širenja EU na Balkan, kao našeg zajedničkog cilja", zaključak je Izetbegovićevog pisma.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije