BiH

Izetbegović prisustovao centralnoj ceremoniji u Parizu

Izetbegović prisustovao centralnoj ceremoniji u Parizu
Foto: N.N. | Izetbegović prisustovao centralnoj ceremoniji u Parizu

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović prisustvovao je danas u Parizu centralnoj ceremoniji obilježavanja 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata.

Izetbegović je ceremoniji kod Trijumfalne kapije prisustvovao na poziv predsjednika Francuske Emanuela Makrona, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Izražavajući nadu da će poruke mira i zajedništva poslate iz Pariza biti ideja vodilja svima, Izetbegović je naglasio da su u ratovima svi gubili, naročito na Balkanu, kojim je ratni požar prošao tri puta, označio i početak i kraj 20. vijeka.

"Zbog toga je svima potrebno više mudrosti i spremnosti da gradimo mir i da nakon vijeka ratova pokušamo ostvariti vijek mira", istakao je Izetbegović.

On je naveo da BiH zbog bolnog istorijskog iskustva treba ujedinjenu i Evropu mira, prosperiteta i saradnje, te da zaslužuje svoje mjesto u toj porodici slobode i demokratije.

"Isto tako, i EU treba BiH kao simbol i jedinstven mikrokosmos u kojem vijekovima baštini moto savremene Evrope, jedinstvo u različitostima", dodao je Izetbegović.

Izetbegović će učestvovati u radu Pariskog foruma o miru, na kojem će se obratiti predsjednik Francuske Emanuel Makron, njemački kancelar Angela Merkel i generalni sekretar UN Antonio Guteres.

Uoči ceremonije obilježavanja 100 godina od primirja iz 1918. godine i kraja Prvog svjetskog rata, Izetbegović je prisustvovao večeri koju je za svjetske lidere priredio francuski predsjednik.

Osim Izetbegovića, u delegaciji su bili i ambasador BiH u Francuskoj Kemal Muftić i savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, Ivana Zovko Planinić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije