BiH

Izetbegović učestvuje u radu generalne skupštine Ujedinjenih nacija

Izetbegović učestvuje u radu generalne skupštine Ujedinjenih nacija
Foto: N.N. | Izetbegović učestvuje u radu generalne skupštine Ujedinjenih nacija

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović danas je prisustvovao otvaranju generalne debate 73. zasjedanja, a večeras, kasno po srednjoevropskom vremenu, predviđeno je njegovo obraćanje Generalnoj skupštini UN-a.

Izetbegović će svoje obraćanje posvetiti potrebi očuvanja i jačanja Ujedinjenih nacija, reformisanju ove organizacije i povratku njenim osnovnim vrijednostima i principima, mandatu i misiji, kao i jačanju njenog jedinstva, kredibiliteta i relevantnosti.

Kako je navedeno u saopštenju iz Predsjedništva BiH, Izetbegović će tokom obraćanja naglasiti potrebu zaštite međunarodnog poretka zasnovanog na poštovanju međunarodnog prava i na vrijednostima i principima sadržanim u Povelji UN-a, kao ključnom faktoru za prevenciju i rješavanje kriza i sukoba, te za održanje mira.

"Izetbegović će u svom obraćanju naglasiti i snažnu podršku Bosne i Hercegovine provedbi UN-ovog Programa održivog razvoja Agenda 2030", stoji u saopštenju.

Izetbegović se, uoči zasjedanja, susreo s generalnim sekretarom UN-a Antonijom Guterešom, te prisustvovao prijemu koji je organizovao američki predsjednik Donald Tramp.

Delegaciju Bosne i Hercegovine čine Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH, Ivica Dronjić, ambasador BiH pri UN-u, te Dijana Čekić, savjetnica člana Predsjedništva BiH iz RS Mladena Ivanića. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije