BiH

Pratite nas na Google news

Izetbegović zatražio zvaničan odgovor Evropske komisije o izgradnji pelješkog mosta

Izetbegović zatražio zvaničan odgovor Evropske komisije o izgradnji pelješkog mosta
Foto: Predsjedništvo BiH | Izetbegović zatražio zvaničan odgovor Evropske komisije o izgradnji pelješkog mosta
Srna

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zatražio je zvaničan odgovor Evropske komisije o izgradnji pelješkog mosta i istakao da se novcem građana EU finansira i omogućava projekat koji krši međunarodno pravo i kojim se ugrožavaju prava BiH, buduće članice EU.

Izetbegović je podsjetio šefa Delegacije EU u BiH Lars-Gunara Vigemarka da je zvanični stav BiH o gradnji pelješkog mosta sadržan u zaključku Predsjedništva BiH iz 2007. godine i u pismu tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, koje je Hrvatskoj zvanično upućeno 2009. godine.

"Zaključkom i pismom BiH je od Hrvatske zatražila da zaustavi gradnju pelješkog mosta, dok ne bude riješeno otvoreno pitanje u vezi sa identifikacijom morske granične crte i pristupa BiH otvorenom moru, što je pravo koje joj pripada po Konvenciji UN o pravu mora", saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

U saopštenju se dodaje da je stav kasnije više puta potvrđen, a Hrvatska o tome svaki put zvanično obaviještena.

Izetbegović je dodao da su i u Evropskoj komisiji bili upoznati o zvaničnom stavu BiH, te da je i u Studiji predizvodljivosti iz 2014. godine, koju je finansirala EU, konstatovano da bi izgradnja pelješkog mosta mogla dovesti do međunarodnog pravnog spora.

"Ipak, donesena je odluka o sufinansiranju izgradnje pelješkog mosta iz EU fondova, na osnovu nevalidne dokumentacije koju je dostavila Hrvatska i ničim utemeljene tvrdnje da se BiH ne protivi gradnji mosta", napominje se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje i da pri tome Evropska komisija od BiH nije zvanično zatražila izjašnjavanje prije donošenja odluke o sufinansiranju projekta, pokazujući tako nedopustiv odnos prema BiH.

Ni poslije dodatnih upozorenja BiH, koja su uslijedila nakon donošenja odluke o sufinansiranju, Evropska komisija se nikada nije zvanično izjasnila prema BiH, dodaje se u saopštenju Predsjedništva BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije