BiH

Izricanje presude Azri Bašić 27. decembra

Izricanje presude Azri Bašić 27. decembra
Foto: N.N. | Izricanje presude Azri Bašić 27. decembra

SARAJEVO - Izricanje prvostepene presude Azri Bašić za zločine nad zarobljenim srpskim civilima u Domu JNA u Derventi i u selu Polje 1992. godine zakazano je za 27. decembar, rečeno je danas u Sudu BiH po okončanju glanog pretresa u ovom predmetu.

Tokom iznošenja završnih riječi Bašićeve odbrane, branilac Binasa Abaspahić rekla je da Tužilaštvo BiH ničim nije dokazalo da je optužena počinila krivična djela ratni zločin nad civilnim stanovništvom i zločin nad ratnim zarobljenicima, što joj je stavljeno na teret izmijenjenom optužnicom od 22. novembra.

"U toku postupka, Tužilaštvo je saslušalo 32 svjedoka, od kojih jednog zaštićenog, te uložilo materijalne dokaze za koje odbrana smatra da ne mogu dokazati krivicu optužene. Odbrana ne osporava dešavanja 26. aprila 1992. godine, ali smatra da ona nisu prikazana onako kako je bilo, odnosno da to nije učinila optužena", navela je Abaspahićeva.

Branilac smatra da je dokazano da nije bilo osnova za otvaranje istrage i podizanje optužnice u ovom predmetu, te da Tužilaštvo nije izvelo van razumne sumnje nijedan dokaz da je Azra Bašić počinila krivično djelo za koje je tereti, zbog čega je zatražila da bude oslobođena.

Azra Bašić optužena je da je kao pripadnik HVO-a od 26. aprila do početka maja 1992. godine učestvovala u ubistvu, mučenju i nanošenju velikih patnji i povreda srpskim zarobljenicima u Domu JNA u Derventi i na području sela Polje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije