BiH

Izvještaj Vlade RS Savjetu bezbjednosti: Pogubna uloga OHR u BiH

Izvještaj Vlade RS Savjetu bezbjednosti: Pogubna uloga OHR u BiH
Foto: Velibor Tripić | Izvještaj Vlade RS Savjetu bezbjednosti: Pogubna uloga OHR u BiH

BANJALUKA - Radovan Višković, premijer RS, uputio je Savjetu bezbjednosti UN 23. izvještaj u kojem je istaknuto čvrsto opredjeljenje Republike Srpske za Dejtonski sporazum, ali i poručeno da i ostali akteri u BiH moraju na isti način poštovati dejtonski kompromis.

"Isto tako, od suštinskog značaja je da se međunarodna zajednica, uključujući visokog predstavnika, pridržava odredaba Dejtonskog sporazuma i poštuje ga", stoji u izvještaju. 

Kako se u drugom poglavlju izvještaja navodi, decentralizovana struktura BiH omogućila je brze i djelotvorne mjere protiv pandemije i njenih ekonomskih posljedica, "uprkos nastojanjima SDA i drugih bošnjačkih stranaka da iskoriste krizu za sopstvene političke ciljeve".

U izvještaju koji je upućen u Savjet bezbjednosti dalje se navodi da Ustavni sud BiH "kojim dominira političko savezništvo trojice stranih sudija i dvojice sudija iz reda Bošnjaka"  nije nezavisan u odnosu na OHR i da mora da bude  reformisan ukoliko se želi poštovati vladavina prava.

Četvrto poglavlje izvještaja govori o "pogubnoj ulozi OHR-a u BiH, čiji su postupci daleko od uloge predviđene Dejtonom".

"Tokom krize do sada neviđenih razmjera koju je izazvala epidemija COVID-19, OHR nije učinio ništa da pomogne BiH, a čak je pokušao da podrije efikasnost entitetskih vlada, na kojima leži primarna odgovornost za reagovanje na pandemiju", navedeno je u ovom dokumentu.

Osim toga, objašnjeno je da bi pitanje državne imovine, koje je i dalje izvor žučne podjele u BiH, bilo davno riješeno da se visoki predstavnik nije upleo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije