BiH

Izvještaj RS Savjetu bezbjednosti UN: Izbor Džaferovića veoma uznemirio Srbe

Izvještaj RS Savjetu bezbjednosti UN: Izbor Džaferovića veoma uznemirio Srbe
Foto: N.N. | Izvještaj RS Savjetu bezbjednosti UN: Izbor Džaferovića veoma uznemirio Srbe

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske prihvatila je danas, na 201. sjednici održanoj u Banjaluci, Dvadeseti izvještaj Republike Srpske Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Kako je saopšteno iz Vlade, ovaj izvještaj je dvadeseti po redu koji Republika Srpska, kao potpisnica svih aneksa koji čine Dejtonski sporazum, podnosi Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija- na svakih šest mjeseci, već deset godina.

Ovog puta, upućeni materijal sastoji se iz dva dijela. Prvi dio je Dvadeseti izvještaj Republike Srpske Savjetu bezbjednosti, u kom se pruža osvrt na izbore u BiH i pitanja u proteklom periodu. Drugi dio je specijalni izvještaj Savjetu bezbjednosti pod nazivom Subverzija dejtonskog sistema.

U Dijelu I Dvadesetog izvještaja Savjetu bezbjednosti UN govori se o rezultatima osmih opštih izbora u BiH od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

“Glasači u Republici Srpskoj dali su sadašnjoj vladajućoj koaliciji nepogrešiv mandat da formira vladu na osnovu stavova i ciljeva na kojima se kandidovala, uključujući punu primjenu Aneksa 4. Dejtonskog sporazuma - Ustava BiH. Ubjedljiva pobjeda koalicije, uz to, mora biti shvaćena kao suprotstavljanje pokušajima stranog uplitanja u izbore u BiH. Izbor Šefika Džaferovića na funkciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH veoma je uznemirio Srbe, te predstavlja izrugivanje vladavini prava i pomirenju, pošto je dokazano povezan sa ratnim zločinima odreda El mudžahid. Izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH - rezultat za žaljenje - pokazuje zašto je esencijalno da svakom konstitutivnom narodu, uključujući Hrvate, bude omogućeno da biraju svog predstavnika u Predsjedništvu BiH. Reforme su nužne i radi izvršenja odluke Evropskog suda za ljudska pravda iz 2009. godine u predmetu Sejdić-Finci”, navodi se u izvještaju.

U Dijelu II naglašena je spremnost Republike Srpske da radi sa svim akterima u BiH zarad bolje budućnosti u pogledu pitanja koja su bitna za sve narode. Tu spadaju evropske integracije, vraćanje demokratskih izbora u Mostar, reforma pravosuđa, pravična i istovjetna istraga i procesuiranje ratnih zločina i borba protiv terorizma.

U Dijelu III izražena je želja Vlade Republike Srpske, s obzirom na to da se približava novi mandat, da gradi tješnje odnose sa svim zainteresovanim stranama u međunarodnoj zajednici. Kako se navodi, Republika Srpska posebno očekuje da sa novim američkim ambasadorom radi na izgradnji snažnijih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama na osnovu uzajamnog poštovanja Dejtonskog sporazuma i međunarodnog prava.

Specijalni izvještaj Republike Srpske, Subverzija dejtonskog sporazuma, iscrpno se bavi međunarodnim ugovorom mudro definisanom dejtonskom strukturom BiH prije više od 20 godina, upornim napadima koje je pretrpjela od nastanka i pravnom i političkom potrebom da se sprovede u cijelosti.

“Pošto su glasači u Republici Srpskoj Vladi Republike Srpske gromko dali još jedan mandat za puno sprovođenje Dejtonskog sporazuma, uključujući Ustav BiH, sada je pravo vrijeme da se ovim pitanjima pozabavimo pažljivije”, piše u Specijalnom izvještaju Vlade RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije