BiH

Izvještaj britanskog Komiteta: Povećano prisustvo Rusije na Zapadnom Balkanu

Izvještaj britanskog Komiteta: Povećano prisustvo Rusije na Zapadnom Balkanu
Foto: Ilustracija | Izvještaj britanskog Komiteta: Povećano prisustvo Rusije na Zapadnom Balkanu
N.N.

LONDON - "Spoljni akteri poput Rusije, Kine i Turske popunili su prazninu nastalu zapostavljanjem EU Zapadnog Balkana tokom proteklih 10 godina. Mnogi su dodali da, za razliku kineskog i turskog, ruski uticaj u regionu je slab, najviše zbog slabog ekonomskog prisustva te zemlje. Uprkos tome, Rusija je sposobna da iskoristi regionalne probleme i ugrozi regionalni napredak ka miru, prosperitetu i, konačno, članstvu u EU i NATO", navodi se u Izvještaju Komiteta za spoljne poslove Velike Britanije.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije rekli su da je jedna od najvećih prijetnji s kojom se suočava ovaj region "povećano prisustvo Rusije na Zapadnom Balkanu, što se moglo vidjeti na pokušaju državnog udara u Crnoj Gori u oktobru 2016. godine", koje oni opisuju kao kao "lukav primjer ruskog apetita za rizikom i spremnost za pokušaj ometanja".

Ministarstvo takođe citira izvještaje medija s početka 2018. godine "da lokalna policija u RS kupuje duge cijevi" iz Rusije.

Tvrde da se tako podstiče strah od sposobnosti Rusije da destabilizuje krhki mir u Bosni i Hercegovini.

"Procjene Ministarstva o ruskoj prijetnji je ponovilo nekoliko sagovornika koji su nam dali pisane i usmene dokaze. Sir Robert Kuper je rekao: Kao i drugdje, Rusi su veoma su dobri u pogoršavanju loših situacija. To je jedna od njihovih vještina u kojoj su odlični. Ovaj prostor ima mnogo loših situacija i oni rade na njima. Tena Prelec je rekla da 'Rusija veoma dobro igra svoju igru na Balkanu'. Sličnog je mišljenja Majkl Tejlor iz Oxford Analytice", navodi se u Izvještaju.

Fiona Meklham is Kabineta za Zapadni Balkan pri ovom britanskom Ministarstvu, kaže da je Ministarstvo "veoma zabrinuto situacijom u BiH", gdje su se podigle tenzije između tri glavne etničke grupe.

Ona je rekla da je Ministarstvo posebno zabrinuto nabavkom dugih cijevi u Republici Srpskoj, ali da više informacija nije u mogućnosti da ponudi.

"Sagovornici su ocjenili konačni dogovor između Grčke i Makedonije kao izuzetno dobar, ali su naglasili da su problemi Zapadnog Balkana duboko ukorijenjeni u Zapadni Balkan te da će put ka EU biti veoma dug i pun prekida, bez ikakvih garancija za uspjeh. Rusija je spremna da uradi sve što može kako bi omela put Zapadnog Balkana ka stabilnosti i demokratiji. To se vidi u ruskoj podršci državnom udaru u Crnog Gori 2016. Takođe, postoji bojazan da će Rusija pokušati omesti potpisivanje dogovora između Grčke i Makedonije o promjeni imena Makedonije. Konkretno, Rusija možda podrži održavanje referenduma u Makedoniji o navedenom dogovoru", stoji između ostalog u Izvještaju Komiteta za spoljne poslove Velike Britanije.

(N1)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 2

mil-cer

Hahahahaha

Turčin do kostiju

Makedoniju smo gotovo dobili još malo a dobićemo i bosansku vlahadiju , lahko čemo mi sa njima, lopi lopi , lova, lova hehe

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije