BiH

Izvještaj britanskog Komiteta: Povećano prisustvo Rusije na Zapadnom Balkanu

Izvještaj britanskog Komiteta: Povećano prisustvo Rusije na Zapadnom Balkanu
Foto: Ilustracija | Izvještaj britanskog Komiteta: Povećano prisustvo Rusije na Zapadnom Balkanu
N.N.

LONDON - "Spoljni akteri poput Rusije, Kine i Turske popunili su prazninu nastalu zapostavljanjem EU Zapadnog Balkana tokom proteklih 10 godina. Mnogi su dodali da, za razliku kineskog i turskog, ruski uticaj u regionu je slab, najviše zbog slabog ekonomskog prisustva te zemlje. Uprkos tome, Rusija je sposobna da iskoristi regionalne probleme i ugrozi regionalni napredak ka miru, prosperitetu i, konačno, članstvu u EU i NATO", navodi se u Izvještaju Komiteta za spoljne poslove Velike Britanije.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije rekli su da je jedna od najvećih prijetnji s kojom se suočava ovaj region "povećano prisustvo Rusije na Zapadnom Balkanu, što se moglo vidjeti na pokušaju državnog udara u Crnoj Gori u oktobru 2016. godine", koje oni opisuju kao kao "lukav primjer ruskog apetita za rizikom i spremnost za pokušaj ometanja".

Ministarstvo takođe citira izvještaje medija s početka 2018. godine "da lokalna policija u RS kupuje duge cijevi" iz Rusije.

Tvrde da se tako podstiče strah od sposobnosti Rusije da destabilizuje krhki mir u Bosni i Hercegovini.

"Procjene Ministarstva o ruskoj prijetnji je ponovilo nekoliko sagovornika koji su nam dali pisane i usmene dokaze. Sir Robert Kuper je rekao: Kao i drugdje, Rusi su veoma su dobri u pogoršavanju loših situacija. To je jedna od njihovih vještina u kojoj su odlični. Ovaj prostor ima mnogo loših situacija i oni rade na njima. Tena Prelec je rekla da 'Rusija veoma dobro igra svoju igru na Balkanu'. Sličnog je mišljenja Majkl Tejlor iz Oxford Analytice", navodi se u Izvještaju.

Fiona Meklham is Kabineta za Zapadni Balkan pri ovom britanskom Ministarstvu, kaže da je Ministarstvo "veoma zabrinuto situacijom u BiH", gdje su se podigle tenzije između tri glavne etničke grupe.

Ona je rekla da je Ministarstvo posebno zabrinuto nabavkom dugih cijevi u Republici Srpskoj, ali da više informacija nije u mogućnosti da ponudi.

"Sagovornici su ocjenili konačni dogovor između Grčke i Makedonije kao izuzetno dobar, ali su naglasili da su problemi Zapadnog Balkana duboko ukorijenjeni u Zapadni Balkan te da će put ka EU biti veoma dug i pun prekida, bez ikakvih garancija za uspjeh. Rusija je spremna da uradi sve što može kako bi omela put Zapadnog Balkana ka stabilnosti i demokratiji. To se vidi u ruskoj podršci državnom udaru u Crnog Gori 2016. Takođe, postoji bojazan da će Rusija pokušati omesti potpisivanje dogovora između Grčke i Makedonije o promjeni imena Makedonije. Konkretno, Rusija možda podrži održavanje referenduma u Makedoniji o navedenom dogovoru", stoji između ostalog u Izvještaju Komiteta za spoljne poslove Velike Britanije.

(N1)

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 2

mil-cer

Hahahahaha

Turčin do kostiju

Makedoniju smo gotovo dobili još malo a dobićemo i bosansku vlahadiju , lahko čemo mi sa njima, lopi lopi , lova, lova hehe

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije