BiH

Izvještaj o "Šumama RS" star tri godine pred poslanicima tek 6. marta

Izvještaj o "Šumama RS" star tri godine pred poslanicima tek 6. marta
Foto: Dražen Pozderović/Arhiva | Izvještaj o "Šumama RS" star tri godine tek 6. marta stiže pred poslanike

BANJALUKA - Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske na predstojećoj sjednici 6. marta razmatraće revizorski izvještaj JP "Šume Republike Srpske", ali iz 2020. godine, što je, prema mišljenju poslanika i vlasti i opozicije, neprihvatljivo i nekorisno.

"Nema svrhe raspravljati o izvještaju od prije četiri godine, ali to ima političku dimenziju, a to je da mi na osnovu tog izvještaja možemo razgovarati o trenutnom stanju i problemima u JP 'Šume Republike Srpske'", rekao je Milan Kasapović, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske i član Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu. 

Sa njim se djelimično slaže i Dragan Galić, poslanik NPS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske i član Odbora za reviziju, koji kaže da i kao poslanik i kao član Odbora ne podržava to da se na dnevnom redu nalaze izvještaji za 2020. godinu. 

"Ukazaćemo na tu problematiku", rekao je Galić. 

Inače, kada je riječ o samom izvještaju revizije o poslovanju JP 'Šume Republike Srpske', u njemu se navodi da su u svojim izvještajima za tu godinu 'Šume' prikazale dobit od 174.089 KM, međutim revizija je utvrdila da to nije tačno i da je taj rezultat precijenjen za čak 1,2 miliona KM, tako da, prema mišljenju revizora, JP Šume Republike Srpske u 2020. godini nisu poslovale pozivno, već negativno. 

"Situacija u tom preduzeću nije sjajna, igrom slučaja i ja sam 13 godina proveo u njemu i poznajem prilike. Konkretno, ovaj izvještaj koji je na dnevnom redu, a odnosi se na 2020. godinu, je star i mnoge stvari su se promijenile, daj bože da je nabolje. U okviru te tačke ćemo raspravljati i razgovarati o ukupnim problemima, jer nećemo imati druge mogućnosti. Sam izvještaj koji dolazi na dnevni red nakon tri ili četiri godine, bez obzira o kojem se radi, nema svrhe da se o njemu priča", rekao je Kasapović. 

I Galićevom mišljenju, problemi u poslovanju JP "Šume Republike Srpske" su brojni, a jedan od najvećih je sama struktura preduzeća, ali i način odnošenja odluka. 

"Donošenje odluka veoma je komplikovano, ima četiri linije, od direktora, generalnog direktora, Ministarstva pa do Vlade Republike Srpske. Ukazaćemo na tu problematiku. Vidjeli ste u izvještaju, oni nemaju izrađenu šumskoprivrednu osnovu ni integralne akte po kojima rade šumska gazdinstva. To je nedopustivo i potrebna je totalna rekonstrukcija", rekao je Galić. 

Što se tiče samog izvještaja revizora, u njemu je, pored toga što su JP "Šume Republike Srpske" prikazale dobit, a revizori utvrdili da to nije tačno, navedeno i da naplata od kupaca za isporučenu robu nije vršena u skladu sa odredbama zaključenih ugovora. 

"Sprovedene aktivnosti po osnovu prodaje značajnim dijelom nisu vršene u skladu sa Odlukom o načinu i uslovima prodaje šumskih drvnih sortimenata, koje se odnose na ispunjenje uslova kod potpisivanja ugovora, isporuke šumskih drvnih sortimeneta, praćenja dinamike isporuke, rokova, naplate potraživanja i aktiviranja instrumenata obezbjeđenja plaćanja. Shodno tome, na dan bilansa ostala su nenaplaćena potraživanja od 17,6 miliona KM, od kojih je značajan iznos nenaplativ", navedeno je u izvještaju. 

Osim toga, u izvještaju su identifikovani i problemi sa zaključivanjem ugovora o djelu sa zaposlenima kao i kod popisa imovine, gdje popisne liste nisu bile ovjerene i datirane od strane ovlaštenog lica, a u komisiju za popis imenovana su i lica koja rukuju tom istom imovinom. 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije