BiH

Izvještaj protiv 8 Hrvata za zločine na Kupresu

Izvještaj protiv 8 Hrvata za zločine na Kupresu
Izvještaj protiv 8 Hrvata za zločine na Kupresu

BANJALUKA - Centar javne bezbjednosti /CJB/ Banjaluka podnio je Tužilaštvu BiH izvještaj protiv osam lica hrvatske nacionalnosti, koja su osumnjičena da su od 3. aprila do 14. maja 1992. godine počinila zločin nad srpskim civilima na području opštine Kupres, rečeno je u Policiji Republike Srpske.

Izvještaj je podnesen u petak, 29. marta, protiv lica čiji su inicijali Ž.G, I.M, M.F, M.P, B.R, M.B, D.M. i A.A.

Osumnjičeni su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane, Hrvatske vojske i Hrvatskih oružanih snaga, koji su tokom minulog rata u BiH na području opštine Kupres počinili krivična djela protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom.

Oni su osumnjičeni da su izvršili krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv zarobljenika za vrijeme oružanih sukoba između Vojske Republike Srpske i Vojske Hrvatske na području Kupresa, kršeći pravila međunarodnog prava.

Kupres je prva opština koju su okupirale regularne snage iz Hrvatske i pripadnici takozvane Teritorijalne odbrane iz zapadne Hercegovine i počinili masovne zločine nad civilnim srpskim stanovništvom.

Jedinice Hrvatske vojske iz Splita, Osijeka, Varaždina i drugih mjesta, zajedno sa paravojnim formacijama iz Tomislavgrada, Posušja i Livna, napale su 3. aprila 1992. godine srpska sela na kupreškoj visoravni - Donji i Gornji Malovan. Mještani koji nisu uspjeli da pobjegnu u obližnju šumu ubijeni su na najsvirepiji način.

Napad na ova sela izvele su 106. osiječka, 101. zagrebačka i 142. splitsko-kaštelanska brigada Hrvatske vojske, zatim specijalna jedinica iz Vukovara "Žuti mravi", jedinica za posebne namjene MUP-a Hrvatske, studentska bojna /bataljon/ "Kralj Tomislav" iz Zagreba, sastavljena od studenata iz Tomislavgrada i Livna i bataljon "Zrinjski".

Poslije zauzimanja srpskih sela, hrvatske snage su 6. aprila izvele napad na Kupres, čime su praktično okupirale skoro cijelu teritoriju ove planinske opštine. Bilans žrtava ovog zločinačkog napada bio je stravičan. Ubijeno je 57 srpskih civila, a na stotine Srba je zatočeno u logoru u hali fabrike "Kvalitet".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije