BiH

Još se ne zna kada će početi sa radom zatvor u Istočnoj Ilidži

Još se ne zna kada će početi sa radom zatvor u Istočnoj Ilidži
Foto: N.N. | Još se ne zna kada će početi sa radom zatvor u Istočnoj Ilidži

SARAJEVO - Ministar pravde u Savjetu ministara Josip Grubeša izjavio je da ne može da kaže kada će početi da radi državni zatvor na području Istočne Ilidže, ali da vjeruje da je procedura u završnoj fazi.

Iako je glavni izvođač radova još 1. decembra prošle godine izašao sa gradilišta zatvora, objekat još nije stavljen u funkciju jer se čeka njegov tehnički prijem.

"Trenutno jedinica za sprovođenje projekta pregovara, prema drugostepenoj odluci Ministarstva prostornog uređenja Republike Srpske, sa firmom koju je opština Istočna Ilidža ranije odredila o cijeni tehničkog prijema. Nadam se da će se ubrzo dogovoriti i da će ući ekipa za pravljenje tehničkog prijema da možemo da krenemo u drugu fazu", rekao je Grubeša za sarajevsko "Oslobođenje".

Prema njegovim riječima, traže se nezavisni eksperti koji bi mogli da procijene da li je realna cijena koju je ponudila firma Unis ili je to neka druga cijena.

Trenutni kapacitet državnog zatvora je 350 zatvorenika, a prema presudama Suda BiH, sada ih je oko 480.

"Već smo premašili kapacitet zatvora. Ali, i ranije smo imali na umu da bi se to moglo dogoditi, pa kada su nam isporučivali krevete ostavili smo mogućnost da neke ćelije ne budu jednokrevetne, već dvokrevetne i da se kapacitet zatvora može povećati do kapaciteta koji može da podnese kuhinja", navodi Grubeša.

Prema njegovom mišljenju, u zatvor bi prvo trebalo da budu smješteni osuđenici koji imaju najbolje ponašanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije