BiH

Joveva: Očekujem da BiH danas dobije i datum početka pregovora

Joveva: Očekujem da BiH danas dobije i datum početka pregovora
Foto: EP/Alexis Haulot | Joveva: Očekujem da BiH danas dobije i datum početka pregovora

BRISEL- Irena Joveva, poslanica u Evropskom parlamentu, poručila je za "Nezavisne novine" da vjeruje da će BiH danas dobiti zeleno svjetlo za otvaranje pregovora za Evropsku uniju, ali i konkretan datum početka tih pregovora.

"Ovo bi bio odličan politički signal i nagrada za poduzete reforme. Svjesni smo da su neke zemlje bile pomalo skeptične te da su tražile ispunjavanje i ostalih priorireta, ili otvaranje  pregovora bez davanja datuma, ali mislim da su zemlje koje su istinski zagovarači proširenja, među kojima je i Slovenija, učinile velike napore da uvjere i zemlje koje nisu najotvorenije za proširenje, da u ovom momentu pruže podršku BiH i prije svega, njenim građanima", kazala je Joveva.

Ona je mišljenja da je Evropska unija u proteklih nekoliko godina izgubila kredibilitet na Zapadnom Balkanu što se tiče proširenja, ali da u posljednje vrijeme napokon vidimo pozitivne signale, za koje se, ističe, nada da će postati konkretni rezultati.

"Dok su politički signali za Ukrajinu bili jasni, Zapadni Balkan ne treba biti zaboravljen jer su te zemlje već godinama na evropskom putu", dodaje Joveva.

Podsjeća i da otvaranje pregovora ne znači da BiH već sutra postaje punopravna članica Unije, već da je to samo početak dugog puta.

"Ali politička poruka je tu - bez Zapadnog Balkana ova Unija nije potpuna, ali i to da se reforme i predani rad trebaju nagraditi. Čak i da danas datuma ne bude, mislim da je ovo veliki korak naprijed - za BiH i EU", zaključila je Joveva.

Podsjećamo, dvodnevni sastanak Evropskog savjeta biće održan danas i sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije