BiH

Jukić: Gordana Tadić najbolji izbor za glavnog tužioca

Jukić: Gordana Tadić najbolji izbor za glavnog tužioca
Foto: Arhiva | Jukić: Gordana Tadić najbolji izbor za glavnog tužioca

SARAJEVO - Potpredsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Ružica Jukić ocijenila je da je novoimenovani glavni tužilac Tužilaštva BiH Gordana Tadić najkompetentnija osoba za obavljanje ove odgovorne funkcije.

Jukićeva, koja je članovima Savjeta predložila Tadićevu za glavnog tužioca, izjavila je novinarima nakon izbora da je riječ o poštenoj i staloženoj ženi koja će "smiriti stanje u BiH".

"Smatram da žene znaju smiriti situaciju na drugačiji način od muškaraca. U prethodnom periodu, kada smo imali tri muškarca za glavne tužioce, imali smo priče da se optužnice montiraju i da su mnoge od njih pale. Smatram da će ona (Tadićeva) znati da smiri tu situaciju i da će ovo tužilaštvo krenuti pravim putem i procesuirati slučajeve gdje postoje dokazi", navela je Jukićeva.

Prema njenim riječima, tamo gdje dokazi ne postoje, glavni tužilac treba da obavijesti javnost da se zbog toga obustavlja postupak.

Jukićeva je naglasila da je Tadićeva, kao dosadašnji vršilac dužnosti glavnog tužioca, preduzela sve što je bilo u njenoj mogućnosti, objasnivši da vršilac dužnosti ne može imati kapacitet kao glavni tužilac.

Prema njenim riječima, Tadićeva je i do sada vrlo odgovorno i temeljno zastupala optužnice, te izrazila uvjerenje da će sada učiniti krupne korake ka efikasnijem radu Tužilaštva BiH.

"Smatram da će njenim izborom otpasti spekulacije i da će se skeptici uvjeriti da je ona najbolji izbor", rekla je Jukićeva i dodala da bi Tadićeva bila prva žena glavni tužilac Tužilaštva BiH koja bi "vratila povjerenje u pravosuđe".

Gordana Tadić danas je na sjednici VSTS-a BiH imenovana za novog glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije