BiH

Jusko: Bez Zakona o akcizama BiH bi ostala bez najmanje milijardu KM

Jusko: Bez Zakona o akcizama BiH bi ostala bez najmanje milijardu KM
Foto: N.N. | Jusko: Bez Zakona o akcizama BiH bi ostala bez najmanje milijardu KM
Srna

SARAJEVO - Ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko izjavio je danas da bi bez usvajanja izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH ostala bez najmanje milijardu KM, te da će benifite zakona o povećanju akciza na gorivo građani osjetiti kada se krene sa izgradnjom transportne infrastrukture.

Jusko je podsjetio da su na usvajanju seta zakona posljednjih pola godine insistirali predstavnici međunarodne zajednice, ističući da bez zakona o akcizama BiH ne može računati ni na jedan evro pomoći s njihove strane.

"Samim tim, inicijalno bi bio presječen finansijski tok od nekih milijardu KM, a ono što je bilo najsvježije jeste projekt za koji smo se zajedno izborili u posljednjih desetak mjeseci, a to je Trst. Od šest regionalnih projekata, četiri su došla iz BiH, 500 miliona KM je došlo u BiH, 96 miliona su grant sredstva, koja su bila uslovljena setom zakona o akcizama", precizirao je Jusko.

On je dodao da je drugi problem što BiH više ne bi mogla aplicirati niti za jedan projekt u budućnosti, a ima ih već dvadesetak spremnih.

"Postoje etape u razvoju jedne zemlje kada se moraju donijeti teške odluke, koje su bolne, kako za one koji ih donose, tako i za građane BiH. Ova odluka je bila jedina opcija da se krene u izgradnju kvalitetne transportne infrastrukture", rekao je Jusko za agenciju "Anadolija".

Ministar komunikacija i transporta uvjeren je da će onog momenta kada se počnu otvarati gradilišta i nova radna mjesta, te kada BiH više ne bude "tačka zagušenja" kada je u pitanju transportna infrastruktura u regiji, građani BiH shvatiti benefite povećanih akciza.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije