BiH

Kadrija Hodžić na čelu Vlade Tuzlanskog kantona

Kadrija Hodžić na čelu Vlade Tuzlanskog kantona
Foto: N.N. | Kadrija Hodžić na čelu Vlade Tuzlanskog kantona

TUZLA - Tuzlanski kanton zvanično je dobio novog premijera i nove ministre, pa će tako na čelu Vlade TK naredne dvije godine biti Kadrija Hodžić.

Hodžić, inače profesor Ekonomskog fakulteta u Tuzli, predstavio je poslanicima u Skupštini TK opširan ekspoze. Kazao je da slijedi period suočavanja s jednom od najvećih kriza zbog pandemije. Za njega su tri sektora prioritetna u budućnosti.

"Radi se o zdravstvu i zaštiti svakog građanina TK. Radi se o privrednom stanju i zaštiti subjekata koji su došli pod udar korone te poticanju poduzetništva kako bismo održali  zaposlenost i likvidnost firmi. Treće je obrazovanje", rekao je novi premijer.

Iako je najavljivana ekspertna vlada, u novi sastav ušli su manje-više poznati stranački ljudi, a neki od njih su već bili ministri.

Izbor ministara napravile su strake skupštinske većine, odnosno SDP, PDA, Naša stranka i SBB. Tako je SDP dobio četiri ministarstva i premijera, a Naša stranka i SBB po dva ministra. Zanimljivo je da je PDA dobila četiri ministra, od kojih je jedan Hrvat, čime je ispoštovana odluka Ustavnog suda FBiH da mora biti Hrvat u sastavu Vlade TK.

"Ovo što opozicija diskutuje - nije tačno. Taj čovjek nije član HDZ-a od 2020. godine", rekao je Senad Alić iz PDA.

S njim se ne slaže Fahrudin Skopljak iz SDA.

"Uz to sve su uvukli i HDZ u Vladu. Mi iz SDA nemamo ništa protiv učešća HDZ-a u Vladi, ali SDP od toga pravi igrokaz da je čovjek izašao iz HDZ-a", izjavio je Skopljak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije