BiH

Kako će na izborima u BiH glasati zaraženi koronom i osobe u izolaciji

Kako će na izborima u BiH glasati zaraženi koronom i osobe u izolaciji
Foto: Ilustracija | Kako će na izborima u BiH glasati zaraženi koronom i osobe u izolaciji

SARAJEVO - Građanima zaraženima virusom korona i licima koja se nalaze u izolaciji ili su hospitalizovana, biće omogućeno glasanje na lokalnim izborima u BiH putem mobilnog tima, saopštila je Centralna izborna komisija BiH (CIK).

"CIK je danas na hitnoj sjednici usvojio Pravilnik o dopunama i izmjeni Pravilnika o provođenju izbora u Bosni i Hercegovini kojim je pored ostalog propisana procedura ostvarivanja prava na glasanje birača koji su pozitivni na kovid 19 i/ili birača kojima je određena izolacija ili su hospitalizovani", navodi se u saopštenju.

Takođe dodaju da će navedenoj kategoriji birača na njihov zahtjev biti omogućeno da glasaju putem posebno formiranog mobilnog tima.

"Da bi ostvario biračko pravo, birač pozitivan na kovid 19 i/ili birač kojem je određena izolacija ili je hospitalizovan, dužan je najkasnije u roku od 72 časa prije dana izbora lično (putem mejla, faksa ili telefonskih aplikacija osposobljenih za prijem dokumenata, odnosno fotografija dokumenata) ili putem drugog lica, izbornoj komisiji da dostavi zahtjev za glasanje putem kovertiranog glasačkog listića, odnosno medicinski nalaz koji potvrđuje da je pozitivan na kovid 19 i/ili akt nadležnog organa kojim mu je određena izolacija ili hospitalizacija", naveli su iz CIK-a.

Ističu da je birač, kojem je dijagnostikovan kovid 19 nakon isteka roka od 72 časa prije dana izbora, ili na sam dan izbora, dužan da dostavi zahtjev za glasanje najkasnije na dan izbora.

Iz CIK-a su saopštili da je Pravilnikom predviđeno da u sastavu posebnih mobilnih timova po mogućnosti bude najmanje jedan zdravstveni radnik, te da predsjednik ili najmanje jedan član ovog posebnog mobilnog tima mora biti opremljen specijalnom zaštitnom opremom.

Sutra počinje štampanje glasačkih listića

Sutra počinje štampanje glasačkih listića za lokalne izbore u BiH zakazane za 15. novembar, saopšteno je iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Štampaće se oko sedam miliona glasačkih listića.

Posao štampanja u vrijednosti od 805.528 KM sa PDV-om dobila je kompanija "Unioninvestplastika" iz Sarajeva.

U skladu s operativnim planom, prvo se štampaju kombinacije glasačkih listića za birače koji glasaju putem pošte.

Iz CIK-a podsjećaju i pozivaju ovjerene političke subjekte da iskoriste svoje pravo i da se akredituju za posmatranje ovog značajnog dijela izbornog procesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije