BiH

Kako je došlo do grube greške s fotografijom na obilježavanju godišnjice stradanja Srba u "Oluji"

Kako je došlo do grube greške s fotografijom na obilježavanju godišnjice stradanja Srba u "Oluji"
Foto: Printscreen | Kako je došlo do grube greške s fotografijom na obilježavanju "Oluje"

BANJALUKA – Nakon reakcije kćerke Bošnjakinje čija je fotografija greškom prikazana u okviru obilježavanja godišnjice stradanja Srba tokom hrvatske akcije "Oluja", među fotografijama srpskih izbjeglica iz Hrvatske, oglasilo se Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, koje je navelo da se radi o nenamjernoj grešci agencije iz Srbije koja je pripremala video materijal.

"Pokušaj pojedinih sarajevskih medija da prikazivanje fotografije Bošnjakinje iz Žepe u sklopu video-materijala koji je pratio program obilježavanja predstavi kao bilo šta osim kao nehotičnu i nenamjernu grešku, i to profesionalne agencije iz Srbije, koja je angažovana od Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, i koja je pripremala video-materijal je manipulacija s ciljem da se otvori novi krug prebrojavanja žrtava i `mjerenje` čije je stradanje veće", saopšteno je iz Ministarstva.

U saopštenju se dodaje da su, nažalost, broj žrtava i razmjere stradanja tokom posljednjih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije tolike da je "dostupno more fotografija koje o tome svjedoče".

"Pogriješiti o etničkoj pripadnosti neke od osoba sa tih fotografija je greška koja se dešava čak i profesionalcima. Ministarstvo dijeli stav Njegove svetosti patrijarha Porfirija da žrtve i majčine suze nemaju ni vjersku, ni etničku pripadnost i da mi jednako žalimo i poštujemo svaku žrtvu i svaku bol za njom", navode iz Ministarstva.

U saopštenju se dodaje da oni koji na ovakvoj, očigledno nenamjernoj omašci prave nove razdore i mržnje pokazuju da nisu razumjeli baš ništa od riječi Njegove svetosti.

Ministarstvo smatra da je obilježavanje 28 godina od stradanja srpskog naroda tokom zločinačke akcije hrvatske vojske proteklo dostojanstveno i da su poslate poruke primjerene veličini tragedije koja je zadesila narod Republike Srpske Krajine, ali i visoke Krajine.

Sporna fotografija prikazana je na jednom od panela tokom centralnog obilježavanja 28 godina od Pogroma "Oluja", koji su zajednički u Prijedoru organizovali Republika Srpska i Srbija.

Agencija uputila izvinjenje

Oglasila se i agencija "Pozitiv" iz Beograda, koja je preuzela u potpunosti odgovornost za nenamjernu grešku prilikom izrade multimedijalnih sadržaja za potrebe obilježavanja 28 godina od Pogroma "Oluja" u petak, 4. avgusta, u Prijedoru i uputila izvinjenje svima kojima je time nanesena šteta i bol.

"Posebno se izvinjavamo Srpskoj pravoslavnoj crkvi i rukodovstvu Republike Srpske i Republike Srbije, jer je ovo isključivo i jedino greška za koju je kriva agencija `Pozitiv` i preuzimamo svu odgovornost za to. Naglašavamo da odgovornost za ovu grešku u potpunosti pada na našu agenciju. Organizator događaja nije imao nikakve veze sa ovom nesmotrenom greškom niti je mogao da predvidi ovakvu situaciju", naveli su iz ove agencije.

Upućuju iskreno izvinjenje porodicama Mujkić i Gušo, kao i svim učesnicima komemorativnog skupa.

Iz Agencije "Pozitiv" su istakli da su u izradi materijala koristili pogrešnu fotografiju i to je ozbiljan propust za koji ne postoji opravdanje.

"Taj propust nije učinjen sa namerom da se bilo ko povredi, omalovaži ili zloupotrebi i nadamo se da će svi prihvatiti naše iskreno izvinjenje", naglasili su iz ove agencije.

Iz Agencije su istakli da su napravili grub propust iza koga stoje, ali to se ne može i ne smie koristiti kako bi se dodatno umanjilo stradanje srpskog naroda.

"Ta greška koju smo nenamerno načinili ne može da promeni istorijsku činjenicu da je 1995. godine u akciji `Oluja` sprovedeno etničko čiščenje srpskog naroda, najveće etničko čišćenje od Drugog svetskog rata na tlu Evrope. I baš kao što su predstavnici državnog vrha u Prijedoru istakli - poštujemo sve žrtve, bez presedana, ali nikada nećemo zaboraviti sve srpske žrtve i sve preživele Srbe koji su preko noći proterani sa svojih ognjišta. Izražavamo iskrenu nadu da se naša greška, za koju će odgovorni snositi posledice, neće zloupotrebljavati kako bi se nastavilo sa minimizacijom bola, tuge i nesreće koji je nanet Srbima pre 28 godina", naglasili su iz ove agencije.

Agencija "Pozitiv" još jednom je izrazila duboko izvinjenje zbog njihovog ličnog propusta u prvom redu osobama sa fotografije, a zatim i svima kojima je time naneta šteta i bol.

Reagovao i Višković

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je obilježavanje 28 godina od Pogroma "Oluja" proteklo dostojanstveno i civilizacijski, a da sada iz Sarajeva pokušavaju to da omalovaže isticanjem da se tamo potkrala neka fotografija.

"Očito niko od njih nije slušao riječi Njegove svetosti patrijarha srpskog koji je rekao - suza je suza, bol je bol, bez obzira da li došla od majke u bijeloj ili crnoj marami, dijete je dijete i mi to moramo što prije shvatiti", rekao je Višković Srni.

Višković je istakao da se mora odati pijetet gdje god da su bile žrtve i ko god da je pretrpio žrtve.

On je ukazao da je u Hrvatskoj, koja je sada članica EU, bilo etničko čišćenje jednog naroda i da u toj zemlji sada skoro i da nema Srba.

Višković je podsjetio da su ljudi tokom Pogroma "Oluja" ubijani u kolonama i van Republike Srpske Krajine, na prostoru Republike Srpske, na Petrovačkoj cesti, kada je nedužna kolona djece, staraca, civila bombardovana od hrvatske avijacije.

On je dodao da su logističari čitave operacije "Oluja" bili SAD i NATO, koji su pomogli Hrvatskoj u tom zločinu.

On je ukazao da je bilo osporavanja da se obilježavanje Dan sjećanja organizuje u Prijedoru, te naglasio da je to bio prvi grad koji je dočekao prognane Srbe iz Republike Srpske Krajine.

Višković je podsjetio da su samo dan prije toga Bošnjaci obilježavali stradanje svojih žrtava i da im niko to nije osporavao, jer oni imaju pravo da to rade.

"Ali ne možete nama zabraniti. Mi samo želimo da budemo ravnopravni sa ostalima. Nikome ne zabranjujemo da obilježava svoje važne datume. Srpska je uvijek spremna da pruži ruku pomirenja ali morate uvažiti Srpsku, njene institucije i žrtve koje su date za stvaranje Srpske", rekao je Višković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije