BiH

Kako su SDA, SBB i DF raspodijelili pozicije

Kako su SDA, SBB i DF raspodijelili pozicije
Foto: Fena | Kako su SDA, SBB i DF raspodijelili pozicije

SARAJEVO - Predsjednik SDA Bakir Izetbegović, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić i predsjednik DF-a Željko Komšić danas su potpisali Sporazum za djelovanje na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou.

U koalicionom sporazumu piše da će SDA, SBB i DF zajedno krenuti u formiranje vlasti na nivou države BiH, entiteta Federacija BiH, Unsko-sanskog kantona, Srednjobosanskog kantona, Zeničko-dobojski kanton, Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog kantona i Bosansko-podrinjskog kantona, piše Klix.

Izetbegović, Komšić i Radončić usaglasili su da se raspodjela pozicija u tijelima zakonodavne i izvršne vlasti zasniva na procentualnom učešću svake stranke u parlamentarnoj većini. Tako će SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH dobiti pozicije članova kolegija Zastupničkog doma i Doma naroda PSBiH iz reda bošnjačkog naroda te sekretara Zajedničkih službi Parlamentarne skupštine BiH, a koja je u prošlom mandatu pripadala SBB-u.

Već je poznato da će minisar spoljnih poslova BiH biti Bisera Turković iz SDA, ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić iz SBB-a, a ministar odbrane BiH Sifet Podžić iz DF-a. Sve pozicije zamjenika ministara u Savjetu ministara BiH pripašće SDA. Za zamjenika ministra prometa i komunikacija BiH trebao bi biti predložen Nedžad Branković, za zamjenika ministra pravde BiH Nezir Pivić, dok još uvijek nije poznato ko će biti zamjenici ministra finansija i trezora BiH i ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

SDA će dobiti 64 odsto rukovodećih pozicija koje dobiju probosanske stranke u institucijama i tijelima iz nadležnosti Savjeta ministara BiH, DF 21 ossto, a SBB 14 odsto. Inače, SDA u Zastupničkom domu PSBiH ima devet zastupnika, DF tri, a SBB dva.

Na nivou entiteta FBiH SDA će imati potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda, a DF potpredsjednika iz reda srpskog naroda. SDA je dobila i pozicije predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH (već imenovan Mirsad Zaimović) i poziciju zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH (već imenovan Aljoša Čampara). U sporazumu je navedeno da će drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH biti Srbin, ali nije poznato kojoj stranci će pripasti ova pozicija.

Nakon što HDZ BiH otkoči proces formiranja Vlade FBiH SDA će imati premijera i pet ministara, DF tri ministra, a SBB dva ministra. U upravnim i nadzornim odborima iz nadležnosti Vlade FBiH, SDA će imati 60 odsto rukovodećih pozicija, DF 22 posto, a SBB 18 odsto.

U Kantonu Sarajevo SDA će dobiti poziciju predsjedavajućeg Skupštine KS i sedam ministara u Vladi KS. Tri ministarstva pripašće SBB-u, a dva DF-u. Premijer KS trebao bi biti Mario Nenadić, član SBB-a.

Izetbegović, Komšić i Radončić potpisali su i da će se u ostalim kantonima dogovori kantonalnih rukovodstava strana bazirati na procentualnom učešću stranke u kantonalnim skupštinskim većinama. U roku od 15 dana radne grupe stranaka usaglasiće raspodjelu preostalih pozicija u tijelima vlasti.

Dogovoreno je da do raspodjele pozicija vlade na svim nivoima ne vrše imenovanja, osim kada je to neophodno, te da se započne proces izmjena Zakona o Vladi FBiH u smislu efikasnije reorganizacije i racionalizacije nadležnosti ministarstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije