BiH

Kalinić: Ešdaun želi da Srbi ostanu zarobljenici BiH

Kalinić: Ešdaun želi da Srbi ostanu zarobljenici BiH
Foto: Ilustracija | Kalinić: Ešdaun želi da Srbi ostanu zarobljenici BiH

BEOGRAD - Dragan Kalinić, bivši predsjednik Narodne skupštine RS, rekao je da Pedi Ešdaun, bivši visoki predstavnik u BiH, želi da Srbe iz Republike Srpske proglasi bosanskim Srbima koji treba da ostanu zarobljenici projekta BiH po zamisli zapadnih sila.

Komentarišući Ešdaunovu izjavu da bi u slučaju da Srbija uđe u EU prije BiH, Brisel trebalo da onemogući Srbima iz RS i FBiH da koriste pasoše Srbije sve dok BiH ne pristupi EU, Kalinić kaže da se opet radi o kolonijalnoj retorici i želji da nastavi imperatorski da vlada BiH.

"Neka istu tu poruku uputi Hrvatima od kojih većina ima dvojno državljanstvo BiH i Hrvatske. Dok god u BiH bude protektorat međunarodne zajednice, njen ulazak u EU je pod znakom pitanja i oni su zapravo takvom politikom izolovali BiH. BiH konačno treba da puste dogovoru njenih entiteta i tri konstitutivna naroda i političara koji zastupaju interese tih naroda jer je to jedini put izlaska iz izolacije BiH, nad kojom ponovo lementira Ešdaun", rekao je Kalinić, koji je i savjetnik predsjednika RS.

Ešdaun je pored poziva Briselu da ukoliko Srbija uđe u EU, onemogući Srbima iz BiH da koriste pasoše te zemlje, rekao i da bi u slučaju da Brisel to ne uradi svaki Srbin u BiH imao drugi pasoš i da u tom trenutku uopšte ne bi bilo nikakvog interesa za buduće reforme u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije