BiH

Kancelarija za reviziju: Nije bilo transparentnosti javnih nabavki

Kancelarija za reviziju: Nije bilo transparentnosti javnih nabavki
Foto: Ilustracija | Kancelarija za reviziju: Nije bilo transparentnosti javnih nabavki

SARAJEVO - Nalazi Kancelarije za reviziju institucija BiH pokazali su da Savjet ministara nije obezbijedio uspostavljanje transparentnog sistema praćenja realizacije ugovora koji bi svim zainteresovanim stranama na jednom mjestu obezbijedio pouzdane informacije o realizaciji ugovora o javnim nabavkama u institucijama BiH.

Revizija učinka "Upravljanje procesom realizacije ugovora o javnim nabavkama u institucijama BiH" sprovedena je kako bi se utvrdilo da li Savjet ministara i institucije BiH preduzimaju potrebne mjere kako bi obezbijedile efikasnu realizaciju ugovora o javnim nabavkama, saopšteno je iz Kancelarije za reviziju institucija BiH.

S tim u vezi, ispitivan je sistem praćenja realizacije ugovora o javnim nabavkama, kao i način na koji institucije BiH upravljaju realizacijama ugovora o javnim nabavkama.

Kancelarija za reviziju navela je da u nedostatku sistemskog uređenja ni većina testiranih institucija BiH ne preduzima potrebne mjere kako bi obezbijedile efikasne realizacije ugovora o javnim nabavkama.

Odstupanja od odredaba Zakona o javnim nabavkama, nepoštivanje ugovorenih obaveza i nemogućnost utvrđivanja svih činjenica vezanih za realizaciju ugovora utvrđeno je kod realizacije više od 85 odsto ispitanih ugovora.

"Bilo kakva odstupanja od ugovorenih uslova ili Zakona o javnim nabavkama u fazi realizacije ugovora stavljaju u neravnopravan položaj ostale ponuđače čime se obesmišljava cjelokupan sistem javnih nabavki, a istovremeno nanosi šteta po budžet institucija BiH jer nije osigurana nabavka po najpovoljnijim uslovima", navodi se u saopštenju.

Nakon sprovedene revizije, Kancelarija za reviziju je dala određene preporuke Savjetu ministara i institucijama BiH, čija bi implementacija, prema mišljenju revizora, trebalo da rezultira značajnim unaprjeđenjem ne samo upravljanja realizacijom ugovora, već i cjelokupnog sistema javnih nabavki. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije