BiH

Karadžić se osjeća bolje, presuda u decembru?

Karadžić se osjeća bolje, presuda u decembru?
Foto: Arhivska fotografija | Karadžić se osjeća bolje, presuda u decembru?

HAG - Međunarodni sud u Hagu planira da u decembru ove godine izrekne pravosnažnu presudu bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

To je rečeno na današnjoj raspravi o stanju u postupku.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala, na koju su žalbe uložile i odbrana i optužba, Karadžić (73) je u martu 2016. osuđen na 40 godina zatvora zbog zločina u Srebrenici, progona Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce 1992-95.

Prvostepeno vijeće oslobodilo je Karadžića optužbe za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u još sedam opština BiH.

Karadžić je žalbom tražio da prvostepena presuda bude poništena zbog brojnih proceduralnih grešaka i pogrešno utvrđenih činjenica, te da mu bude suđeno ponovo.

Tužioci su u svojoj žalbi tražili da Karadžić bude osuđen i za genocid u sedam bosanskih opština i da mu kazna bude pooštrena na doživotni zatvor.

Karadžićev branilac Piter Robinson pitao je na današnjoj statusnoj konferenciji sudiju Teodora Merona može li dati više informacija o terminu izricanja pravosnažne presude, ali je Meron odgovorio da je plan da to bude u decembru ove godine "okviran".

Karadžić je danas u sudnici rekao da se "osjeća dobro" jer mu je "zdravstveno stanje znatno bolje, posebno u vezi s kičmom".

On se zahvalio sudiji Meronu što mu je omogućeno da dobije laptop kompjuter zbog čega ne mora više stalno da bude u "neprirodnom položaju" za desktop računarom.

Sudija Meron najavio je i da će uskoro biti usvojen i Karadžićev zahtjev da se pritvorenicima omogući da s porodicama komuniciraju preko Skajpa, a Karadžić mu se i za to zahvalio.

Po riječima sudije Merona, uskoro će biti riješen i problem dostavljanja "balkanskih specijaliteta" u pritvor u Sheveningenu, izborom novog dobavljača koji je u toku.

Karadžić je ponovio da je "pitanje hrane problem" u pritvoru zato što "skoro niko ne jede glavni obrok" zbog "kulturoloških razlika", a "hrana bi trebalo da bude lijek".

"Jedva čekamo da se riješi pitanje balkanske hrane", kazao je Karadžić, dodajući da uprava pritvora za to ima volju i da "čini sve što treba da se mi osjećamo dobro".

Karadžićev branilac Robinson u sudnici je, na kraju današnjeg zasjedanja, rekao da je "žalbeni postupak vođen pravično, bez obzira kakav će ishod biti".

Robinson je rekao i da mu je "privilegija i čast" bila da savjetuje i zastupa Karadžića tokom protekle decenije.

U pritvoru u Sheveningenu, Karadžić je od 30. jula 2008. Prethodno je 21. jula bio uhapšen u Srbiji, čije su ga vlasti izručile u Hag. Prvu optužnicu protiv Karadžića, Haški tribunal je podigao u novembru 1995.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije