BiH

Karan: Stih "živimo za Srpsku onako kako su oni umirali za nju" je amanet

Karan: Stih "živimo za Srpsku onako kako su oni umirali za nju" je amanet
Foto: Srna | Karan: Stih "živimo za Srpsku onako kako su oni umirali za nju" je amanet

PRIJEDOR - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je da su i danas, 30 godina nakon osnivanja Sedmog odreda Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske, izazovi veliki i teški jer toliko godina na različite načine traju napadi na ustavni poredak Republike Srpske.

Karan, koji je prisustvovao obilježavanju 30 godina od osnivanja ovog odreda u Prijedoru, rekao je da je MUP Republike Srpske danas poštovana, snažna i moćna institucija.

"MUP je garant zaštite, prije svega onoga što su nam ostavili naši najhrabriji sinovi Republike Srpske, slobode svih njenih građana, ustavnog poretka i imovine i da bismo to uspješno radili stalno jačamo organizacione kapacite ospobljavanjem novih kadrova i izgradnjom infrastruktinih kapaciteta", izjavio je Karan.

On je istakao da su stihovi sa spomen-ploče poginulim pripadnicima policije u Prijedoru "živimo za ovu zemlju i Republiku Srpsku onako kako su oni umirali za nju", amanet i poruka koju su ostavili najhrabriji.

"To su oni kojima danas odajemo dužnu vječnu pažnju i zahvalnost za ono što su učinili i ugradili svoje živote u temelje Republike Srpske, ostavili su nam i slobodu i sačuvali egzistencijalno biće srpskog naroda na ovim prostorima", dodao je Karan.

Karan je rekao da je ovo veliki jubilej i izrazio zahvalnost sedmorici pripadnika Sedmog odreda koji su dali život dok je 57 teško ranjeno, od ukupno 400 pripadnika, koliko ih je odred brojao.

"Ovo je prilika da se podsjetimo i na 144 poginula pripadnika Specijalne brigade policije, svih devet odreda kroz koje je prošlo više od 1.500 policajaca i da odamo dužnu poštu za svih 782 policajca koji su dali život za Republiku Srpsku", rekao je Karan.

Izaslanik predsjednika Republike Srpske Branislav Okuka, koji je bio i ratni komandant Osmog odreda Specijalne brigade policije MUP-a, rekao je da pripadnici odreda policije sa jasnim, časnim i poštenim ciljem prije 30 godina krenuli u stvaranje otadžbine Republike Srpske.

"I tada i danas su nas morile iste brige, željeli smo da imamo svoju državu koja čuva naš srpski identitet i da imamo slobodu u toj državi. Sjećanje na tekovine te svijetle borbe ne bi bilom moguće da nema Republike Srpske i naša je obaveza da te tekovine i sjećanje održavamo", rekao je Okuka.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić izjavio je da je ovo bila prilika da se oda počast najhrabrijim sinovima Republike Srpske i njeguje kultura sjećanja, prenosi Srna.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije