BiH

Kasarna Ušivak u Hadžićima u srijedu otvara vrata migrantima

Kasarna Ušivak u Hadžićima u srijedu otvara vrata migrantima
Foto: N.N. | Kasarna Ušivak u Hadžićima u srijedu otvara vrata migrantima

SARAJEVO - Kasarna Ušivak u Hadžićima biće otvorena u srijedu, 24. oktobra, četiri mjeseca nakon što je Savjet ministara BiH Ministarstvu bezbjednosti ustupilo objekt za smještaj migranata, potvrđeno je za Klix.ba iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Iz IOM-a ističu da su svi kontejneri postavljeni i da je kasarna Ušivak u potpunosti spremna za prijem migranata. Centar u čijem se krugu, osim zgrade, nalazi i 66 kontejnera može primiti 400 osoba.

Služba za poslove sa strancima nadležna je za kriterije i registriranje migranata, a oni koji budu smješteni u kasarni Ušivak, osim osnovnih uslova za život, kao što su hrana, sanitarni kontejneri za održavanje lične higijene i kontejneri za pranje i sušenje odjeće, imat će priliku da učestvuju u sportskim aktivnostima, a biće im osigurane razne društvene igre i TV sala.

Iz IOM-a je ranije najavljeno da će korisnici centra imati potpunu slobodu kretanja, ali da će morati poštovati pravila o povratku u centar u večernjim satima. Kućni red će usaglasiti Služba za poslove sa strancima.

Obroke za migrante koji budu smješteni u Hadžićima, kao partner IOM-a, pripremaće Udruženje Pomozi.ba. Na poslovima održavanja i čišćenja centra uposleno je 16 osoba iz lokalnih mjesnih zajednica.

Podsjećamo, Vlada FBiH je u junu ove godine kasarnu Ušivak s pripadajućim zemljištem ukupne površine 95.129 kvadratnih metara s 21 objektom, ukupne korisne površine 4.794 kvadrata, dala na korištenje, bez naknade, Savjetu ministara BiH za potrebe Ministarstva bezbjednosti, za smještaj migranata koji se nalaze na teritoriju BiH.

Mjesec kasnije šef Misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Peter Van der Auverert i viceguvernerka Razvojne banke Savjeta Evrope (CEB) María Sančez-Jebra Alonso potpisali su Ugovor o grantu vrijednom million evra za opremanje centra za migrante u Hadžićima. Novac je namijenjen za organiziranje potpuno opremljenog centra za 400 osoba, grant je dodijeljen Savjetu ministara BiH, ali projekt implementira IOM.

(Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije