BiH

Pratite nas na Google news

Kasipović: Srpska ima okvir za novi zakon o VSTS-u

Kasipović: Srpska ima okvir za novi zakon o VSTS-u
Foto: N.N. | Kasipović: Srpska ima okvir za novi zakon o VSTS-u
N.N.

BANJALUKA - Ministar pravde RS Anton Kasipović potvrdio je juče da je resor koji predvodi ispunio zahtjev Vlade Srpske u vezi sa analizom prenosa nadležnosti, pregledao niz zakona, propisa i odluka iz prethodnih godina, dodavši da će Srpska učestvovati u pisanju novog zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu ( VSTS) BiH.

Vlada Republike Srpske je krajem prošle godine, a nakon posebne sjednice Narodne skupštine na kojoj je nakon žustre poslaničke rasprave većinom glasova podržana Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS, zadužila ministarstva da analiziraju efekte prenosa nadležnosti sa entiteta na BiH, uključujući i one putem međuentitetskih sporazuma.

Jedna od institucija koja je nastala sporazumom između entiteta je i VSTS, a Kasipović je rekao da je Ministarstvo pravde utvrdilo svoje obaveze iz Informacije o kojoj je raspravljao parlament Srpske.

"Analizirali smo propise, zakone i odluke te pripremili Informaciju za Vladu RS. Na osnovu te analize i stava Vlade biće utvrđene aktivnosti za naredni period i djelovanje Ministarstva pravde", rekao je Kasipović za Glas Srpske.

Važno je istaći, kako je dodao, da je zaključkom Vlade RS resor za evropske integracije i međunarodnu saradnju zadužen da na osnovu informacija od ministarstava sačini cjelovitu Informaciju o prenosu nadležnosti, a posebno u odnosu na različite sporazume, pa i one koje se tiču formiranja Oružanih snaga BiH odnosno donošenje zakona o odbrani, o indirektnom oporezivanju BiH, o VSTS BiH te ostalih zakona kojima su na bilo koji način oduzete nadležnosti Republike Srpske

"Imali smo priliku da razgovaramo sa skupštinskim Odborom za ustavna pitanja te analiziramo pristup Ministarstva u pogledu rada i donošenja Zakona o VSTS-u BiH. Pridržavaćemo se ustavnih određenja o ovim pitanjima. Jasne su nam i prihvatljive odrednice koje je utvrdio Odbor. Na taj način ćemo raditi, potvrđujući to i u Vladi RS, da učestvujemo u radnoj grupu koja bi trebalo da radi na izradi Zakona o VSTS-u BiH, vodeći računa o ustavnom položaju, zastupljenosti Srpske i bitnim pitanjima kao što su način izbora sudija i tužilaca. To je ono što će predstavljati temelj našeg opredjeljenja",  rekao je Kasipović i dodao da se u zaključcima Vlade RS pominje i niz drugih pitanja o kojima će predočiti mišljenja.

O brojnim prenesenim nadležnosti sa republičkog na zajednički nivo, do čega je mahom došlo na osnovu odluka visokih predstavnika, intenzivnije priča posljednjih godina, a konkretniji potez vlasti u Republici Srpskoj su povukle krajem prošle godine kada se o tome raspravljalo na posebnoj sjednici Narodne skupštine. Tada je usvojeno 20 zaključaka.

Poruka

Dan nakon posebne sjednice, na kojoj se raspravljalo o transformaciji dejtonske strukture BiH, iz Republike Srpske su poručili da zaključci koji su usvojeni ne idu na štetu nikome u BiH. Ocijenjeno je da otvaraju prostor za razgovor strana kako bi se zaštitio Dejton, Ustav BiH i prava svih naroda.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Pronašli smo posao iz snova!

Marketing tim / 20.02.2020 15:19

Prošle godine svi ljubitelji spavanja imali su priliku da se prijave za posao iz snova. Pozvali smo ih da dođu u naše trgovine, spavaju na Dormeo madracu i jastuku i budu plaćeni za to! Kampanja čiji je cilj bio istaknuti važnost kvalitetnog sna, pokazala je izvanredan uspjeh – posao iz snova proveden je u 20 zemalja s nevjerovatnih 70 000 prijava. Zaposlili smo čak 52 spavalice širom Europe koje su uspješno obavile posao iz snova.

Ove godine ponavljamo ovaj sjajni oglas!

Zaradite 500 KM za 4 sata spavanja!

Nakon ogromnog uspjeha iz prethodne godine, Dormeo ® je odlučio ponovo objaviti oglas za posao iz snova. Ove godine tražimo spavalice koje žele spavati 4 sati i za to će im biti plaćeno 500 KM.

13. marta 2020. godine, organizujemo poseban događaj Dormeo ®  Dan Spavanja, povodom Svjetskog dana spavanja, kada će najkreativniji učesnici konkursa  spavati na odabranoj lokaciji u udobnosti Dormeo proizvoda. Pobjednik će pored plate od 500 KM dobiti i nezaboravno iskustvo te saznati šta je najvažnije za miran i kvalitetan san.

Konkurs za posao je otvoren do 06.03.2020. godine.

Ovom kampanjom Dormeo ® povodom Svjetskog dana spavanja želi podići svijest o važnosti kvalitetnog sna, te njegovom neprocjenjivom utjecaju na naše tijelo i um.  Također, kako bismo imali miran i kvalitetan san potrebno je osigurati najbolje okruženje za spavanje.  Tokom noći se opuštamo i regeneriramo, ali samo kada spavamo na pravim proizvodima koji pružaju optimalnu podršku i osjećaj udobnosti. Spavanje je posao, a sada može postati posao iz snova.

Prijavite se za posao iz snova na www.spavalica.ba

Što se događa kada spavate?

Mislite da vaše tijelo jednostavno ne radi ništa kada spavate, da ste potpuno neaktivni? Istina je da vaše tijelo i um obavljaju pravi posao dok spavate! Oni rade cijelu noć kako bi ostali uravnoteženi i zdravi - vaše misli i tjelesne funkcije usporavaju, ćelije vašeg mozga se odmaraju od dnevnih aktivnosti i vrijeme je za oporavak. Tokom dubokog sna vaše tijelo obnavlja mišiće, organe i ostale ćelije, jača vaš imunološki sistem, bori se protiv infekcija i još mnogo toga. S druge strane, nedostatak sna predstavlja brojne zdravstvene rizike, od simptoma depresije, visokog krvnog pritiska i migrene. Spavanje i zdravlje su usko povezani, a stručnjak za san, Dormeo ® želi edukovati što više ljudi o kvalitetnom snu i koliko je usko povezano sa našim zdravljem. Kada se kvalitet sna poboljša, poboljšava se i kvalitet života.

Postanite Dormeo ® spavalica

Dormeo ® je jedan od vodećih brendova i Dormeo proizvodi predstavljaju sinonim za kvalitetan san. Naš je cilj ponuditi kupcima sve što im je potrebno za poboljšanje kvalitete spavanja i života, od A do Zzz, a također ih edukovati o tome kako se njihovo zdravlje može promijeniti na bolje sa spavanjem. To je tako jednostavno. Dormeo je vaš stručnjak za san koji vam nudi da na jednom mjestu pronađete sve što vam je potrebno za mirne snove. Od odabira pravih letvica za krevet, do madraca ili nadmadraca koji se prilagođavaju svakoj osobi, pa sve do jastuka i prekrasnih posteljina koje će vašu spavaću sobu pretvariti u oazu elegancije po vašem ukusu.

Dormeo ® je vaš stručnjak za spavanje na jednom mjestu i potpuno rješenje za miran i kvalitetan san na koje možete računati.

Prijavite se za posao iz snova na www.spavalica.ba

Najčitanije